I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Na njihovu pomoć se oslanjaju mnogi – Centar za socijalni rad

Pored redovnih aktivnosti koje zaposleni u Centru za socijalni rad u Zrenjaninu svakodnevno obavljaju, u nadležnosti ove ustanove nalazi se i nekoliko objekata za boravak i smeštaj kategorija lica kojima je neophodna tuđa pomoć.

Svetlana GrboDECA SA INVALIDITETOM IMAJU SVOJU ALTERNATIVU

Jedan od tih objekata je Dnevni centar za boravak dece sa invaliditetom „Alternativa“, koji u Zrenjaninu postoji 3 godine. Prema rečima Svetlane Grbo, direktorke Centra za socijalni rad u Zrenjaninu, samo tokom ove godine u tom centru boravilo je 14 korisnika. Oni su svakodnevno uključeni u razne aktivnosti koje su usmerene ka maksimalnom stimulisanju njihovog razvoja i zadovoljavanju osnovnih potreba. Sa njima svakodnevno rade vaspitači, fizioterapeuti i medicinske sestre, a obezbeđeni su im i adekvatan prevoz do centra.

Za decu u  „Alernativi“, pored uobičajenih dnevnih aktivnosti organizuju se i dodatni kreativni sadržaji u vreme praznika i mnaifestacija kao što su Uskrs, Božić, Nova Godina, Dani piva, a često ih posećuju i učenici srednjih škola, članovi raznih udruženja i Crvenog krsta, koji za njih pripremaju brojna iznenađenja. Svetlana Grbo ističe da pomenute aktivnosti doprinose tome da ova deca i pored ograničenja u smislu kretanja i samostalnog funkcionisanja  ipak učestvuju u društvenom životu i nisu zaboravljena.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

KOMPANIJE BEZ INTERESOVANJA ZA ZAPOŠLJAVANJE ZLOSTAVLJANIH ŽENA

Neizostavni deo svakodnevnih aktivnosti koje sprovodi Centar za socijalni rad jeste i održavanje Sigurne kuće u Zrenjaninu, koja je takođe otvorena pre 3 godine. Tokom 2012. godine u njoj je bilo smešteno 94 korisnika, od kojih 41 žena i 53 deteta. Pored zaštite koje ova kuća pruža žrtvama porodičnog nasilja, u njen svakodnevni rad uključeni su i psiholozi i ekonom, dok se po potrebi angažuju i pravnici Centra za socijalni rad.

Sigurna kuća

Najveći problem korisnicima usluga Sigurne kuće predstavlja nemogućnost ekonomskog osamostaljivanja nakon prestanka boravka u njoj. Upravo iz tog razloga nije redak slučaj da se žrtve porodičnog nasilja vraćaju na mesta odakle su bile prinuđene da pobegnu, te iznova bivaju zlostavljane.
Svetlana Grbo napominje da za sada nije pokazano gotovo nikakvo interesovanje od strane kompanija, preduzeća ili fondacija koje žele da radno angažuju žene korisnice usluga Sigurne kuće, i time im omoguće egzistenciju i samostalnan život daleko od osoba koje su vršile nasilje nad njima. Ona dodaje i to da Centar za socijalni rad korisnicima Sigurne kuće nakon njihovog izlaska daje izvesnu količinu sredstava sa namenskog računa, ali da taj novac ubrzo biva potrošen, te žene često sa svojom decom ostaju prepuštene same sebi, bez novca, smeštaja i zaposlenja.

SVRATIŠTE ZA BESKUĆNIKE

Svratište za beskućnike je i ove godine imalo veliki broj korisnika. Prema rečima Svetlane Grbo, u svratištu je od početka godine do danas smeštaj potražilo 20 korisnika srednjeg starosnog doba. Pored toga što su beskućnici, ova lica su često i psihički obolela, te zahtevaju specifičnu negu. Prema Skupštinskoj odluci svako lice u Svratištu može da boravi najviše godinu dana, nakon čega se procenjuje da li je spreman za samostalan život, ili zahteva dalju kontinuiranu pomoć od strane Centra za socijalni rad.

POVEĆAN BROJ KORISNIKA MATERIJALNE POMOĆI

Od početka 2012.godine do kraja novembra socijalnu pomoć primilo je 9.080 korisnika, od čega je bilo čak 6.462 korisnika materijalne pomoći. Ukupan broj usluga koje je Centar pružio socijalno ugroženom stanovništvu tokom prošle godine iznosi 13.213, što je znatno više u odnosu na prethodnu godinu, i što oslikava realnu ekonomsku situaciju u gradu i okolnim naseljima. Grad Zrenjanin je ove godine izdvojio 3 miliona dinara jednokratne pomoći namenjene nabavci ogreva socijalno ugroženim kategorijama sugrađana.

Hraniteljske porodiceVELIKO SRCE HRANITELJA

U redovne aktivnosti Centra za socijalni rad treba navesti i hraniteljstvo. Za naš portal Svetlana Grbo ističe da se u hraniteljskim porodicama trenutno nalazi 120 dece, ali da i dalje postoji potreba za novim porodicama koje su zainteresovane da prihvate decu bez roditeljskog staranja, i to u prvom redu onu sa teškoćama u razvoju. Tokom poslednje 2 godine aktuelna je i realizacija projekta pod nazivom „Razvoj porodičnog smeštaja za odrasla i ostarela lica“, međutim, interesovanje porodica ni u ovom slučaju nije na zadovoljavajućem nivou, te se trenutno na porodičnom smeštaju nalaze samo 4 odrasla i ostarela lica, dodala je Grbo.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh