I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Na mestu gde su vladali košarkaški kraljevi od danas prelepi mural njima u čast (FOTO)

Na fasadi zgrade MKUD „Petefi“ koja gleda na mesto gde je nekada postojao legendarni košarkaški teren i na kom je nastupala legendarna „šampionska“ generacija Košarkaškog kluba „Proleter“ iz 1956. godine svečano je otkriven prelepi mural.

 

Mural je delo mladog akademskog slikara Borisa Horvata iz Zrenjanina koji je prethodna dva meseca proveo na skeli kako bi ovo delo ugledalo svetlost dana.

I Taxi Zrenjanin

Mural su svečano otvorili Ljubomir Katić član nekadašnje šampionske ekipe i mladi Strahinja Novaković.

Članovi petorke iz 1956. bili su: Vilmoš Loci, Ljubomir Katić, Milutin Minja, Dušan Radojčić i Ferenc Kurc. Ekipu su činili i Lajoš Engler, Laslo Rošival, Pavle Skorobin, Aleksandar Tornjanski, Đura Bjeliš, Šifiliš Lajoš, Ante Šeparević, Branimir Lipovčević, Miroslav Mirosavljević. Trener Vojislav Stankov.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Na svečanom otkrivanju murala prisutnim bivšim legendama košarkaškog sporta, rođacima nekadašnjih šampiona i poštovaocima košarke i sporta obratio se Zoran Stojačić. Čast da otkriju mural imali su Ljubomir Katić član nekadašnje šampionske generacije i mladi Strahinja Novaković.

Boris Horvat je završio Srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu. Završio je Akademiju klasičnog slikarstva u Sremskoj Kamenici kod mentorke prof Jelene Sekulić Voljanek. Dugi niz godina bavi se štafelajnim slikarstvom, a nakon toga otkriva digitalnu sliku kao i rad na javnim površinama koji mu kako sam kaže pričinjava veliko zadovoljstvo.

– Svaka od ličnosti  je praktično u prirodnoj veličini 1:1. Ideja se rodila u kontaktu sa nekim ljudima koji su na ovaj način želeli da zajedno krunišemo tu generaciju – kaže Horvat.

Pogledajte naš arhivski video prilog sa premijere filma „Šampioni iz 1956“ u kom govore Aleksandar Tornjanski (1932 – 2017.) i Lajoš Engler (1928 – 2020.), a pojavljuje se i Ljubomir Katić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh