I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Na Kobasicijadi u Belom Blatu kulinarsko umeće odmeriće 43 ekipe

U susret tradicionalnom, šestom po redu Festivalu kobasica i domaće rakije u Belom Blatu, danas je najavljen i bogat kulturno-umetnički program zaokružen u Karavanu „Banatska bajka 2019“, a koji će uz takmičenje u izradi kobasica, zabaviti goste svih generacija. Festival će biti održan 9. februara u 10,30 časova u centru sela. 

Okupljanje gostiju i takmičara zakazano je za prepodnevne sate, od 8 do 10 časova. Nakon toga, uslediće doručak uz džigericu, slaninu, dinstanu svežu krv na luku, kiseli kupus, pekarski hleb…

Takmičenje u pravljenju kobasica počinje u 11 časova, a takmičenje za izbor najbolje rakije u 11.30 časova. Tokom ručka, u podne, služiće se svinjski paprikaš i pečena kobasica, a ocenjivanje je u 13 časova.

Foto: Milan Nedeljkov

PerSu marketi

Manifestaciju će, od 13 do 15 časova, pratiti kulturno umetnički program, u okviru Karavana „Banatska bajka 2019“. Učestvovaće učenici i direktor Osnovne škole ,,Bratstvo jedinstvo“ iz Belog Blata, Milan Nedeljkov, novinar Bora Otić, urednik emisije „5kazanje“ Radio televizije Vojvodine, KUD „Đerđef“ iz Zrenjanina, Baca Banaćanin – Zlatomir Sremac iz Botoša, pesnik Bogdan Bogdija Kukolj iz Žitišta i Pevačka grupa Kulturnog centra Zrenjanin ,,Filigrani“. Proglašenje pobednika je u 15 časova.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Organizatori manifestacije su Udruženje amatera kulinara, negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine i Mesna zajednica Belo Blato, uz podršku Grada Zrenjanina, Turističke organizacije grada Zrenjanin, IP media 023 i Kulturnog centra Zrenjanin.

Na konferenciji su govorili Ištvan Požar, predsednik udruženja amatera kulinara i negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine, Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina i Miroslav Markuš, predsednik saveta MZ Belo Blato.

Markuš, Požar i Ljubotina

Organizatori su naveli da će zbog velikog broja očekivanih gostiju iz Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, okolnih mesta, posebno voditi računa o kvlitetu i bezbednosti mesa koje će se prodavati na licu mesta. Svakom prodavacu mesa i mesnih prerađevina će, pored ispravnosti mesa na trihinelozu, biti potreban dokaz sanitarne ispravnosti i registracije gazdinstva ili mesarske radnje za preradu mesa.

– Takmičiće se 43 ekipe, uglavnom iz Vojvodine, Srbije i jedna ekipa iz Rumunije. U svakoj ekipi će biti između 3 i 6 članova. Oko 300 majstora mesara će koristiti slične sastojke, a svaka kobasica će biti posebna na svoj način. Goste dočekujemo tradicionalnim beloblaćanskim doručkom u Domu kulture. Na ulasku u selo ćemo imati volontere koji će zaustavljati i usmeravati vozila i deliti flajere sa programom i mapom sa smerom kretanja i mogućnosti parkiranja, jer će jedan deo glavne ulice biti zatvoren za saobraćaj, rekao je Požar.

Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, Zoran Ljubotina je izrazio oduševljenje zbog prevazilaženja lokalnih okvira Festivala kobasica i domaće rakije i napretka u broju njenih posetilaca.

– Uključili smo se u organizacioni deo festivala da bismo pokazali šta su naši turistički potencijali u Zrenjaninu i okolni, te da je ovo nov turistički proizvod i da nam je cilj da damo značaj i ruralnim sredinama i podignemo manifestacije, koje se u njima održavaju, na viši nivo. Mi smo, u okviru Banatske bajke, koja će obogatiti kulturno umetnčki program Feativala kobasica i domaće rakije, započeli ovogodišnji karavan Belim Blatom.

Karavan Banatska Bajka će ove godine tokom proleća, leta i jeseni, pored Zrenjanina, defilovati i okolnim selima.

Predsednik saveta Mesne zajednce Belo Blato, Miroslav Markuš je rekao da je ideja o organizaciji festivala u ovom multikulturalnom mestu proizašla iz želje da se ukaže na prednost i lepotu življenja u selu, uprkos odlasku mladih iz Belog Blata, ali i cele Srbije.

Ovaj festival je nekomercijalan, za razliku od sličnih, na kojima velike firme i proizvođači promovišu svoje proizvode.

Uprkos problemima nepristupačnog prilaza, vode, reke, sve slabijeg izvoza trske, svi proizvođači će sa svojim registrovanim gazdinstvima, uz predhodno pribavljene dozvole, moći da prodaju višak koji je pretekao od zimskog svinjokolja.

Izvor: visitzrenjanin.com

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh