I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U zoni „Jugoistok – Ečka“ poginuo šezdesetdevetogodišnji radnik – ministarstvo se ne oglašava

U utorak 25. juna oko 8,30h, na jednom od gradilišta u Industrijskoj zoni „Jugoistok – Ečka“, padom sa skele poginuo je Rade P. star 69 godina, potvrdila je zrenjaninska policija.

Iako su, prema nezvaničnim informcijama, na teren odmah izašli i Hitna pomoć, policija, dežurni tužilac i nadležne inspekcije, u Odeljenju Inspekcije rada u Zrenjaninu, kao ni u nadlženom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nismo mogli da dobijemo odgovor na ključna pitanja među kojima su i uslovi pod kojima je muškarac star 69 godina bio angažovan za rad na građevini u letnjoj sezoni.

Reporteri portala „I love Zrenjanin“ obišli su industrijsku zonu „Jugoistok Ečka“ i obližnje selo Ečka gde kažu da su čuli za tragediju.

I Taxi Zrenjanin

Radnici okolnih firmi i gradilišta, takođe su nam potvrdili da su čuli da je radnik pao sa skele prošle sedmice i da je na licu mesta preminuo, te smo od njih saznali i o kom gradilištu je reč.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Gradilište se nalazi na samom izlazu iz Zrenjanina, nije ograđeno, nema table o izvođenju radova, projektu ni vlasniku, a na početku ove nedelje, u prepodnevnim satima nije bilo ni radnika.

Podsećamo da su istog dana, u utorak 25. juna, na gradilištima u Beogradu, nakon pada sa visine, poginula još dva radnika.

Inače, i pored postojećih oštrih zakonskih propisa, u Srbiji je samo prošle godine stradalo najmanje 53 radnika, od kojih je trećina radila u građevinskom sektoru.

Država je 2019. godinu proglasila „godinom bezbednosti i zdravlja na radu“, ali od početka godine, najmanje još desetoro radnika je poginulo.

Sindikati iz godine u godinu skreću pažnju nadležnima da su glavni uzroci nesreća na radu nekažnjivost odgovornih i opadanja primene bezbednosnih standarda nakon propasti građevinske industrije 2000. godine.

Država pak crnu statistiku uporno „pravda“ rizičnošću profesije. Prema sadašnjim podacima, Rade P. (69) je najstariji radnik koji je poginuo na građevini u Srbiji. Odgovor na pitanje kako je moguće da je preminuli u tim godinama bio zaposlen na takvom poslu i kakve su kazne za poslodavce u ovakvim slučajevima, i dalje čekamo.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh