I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Na drugom ZRbiznet-u i privrednici iz regiona – dobra prilika za sklapanje partnerstava i razmenu iskustava

Pored domaćih privrednika i preduzetnika, ovogodišnja manifestacija ZRbiznet privući će prvi put i privredne subjekte, komore i udruženja iz regiona. Ovo je dobra vest za sve učesnike manifestacije s obzirom na to da će imati priliku da porazgovaraju sa gostima, razmene iskustva i eventualno uspostave saradnju.

U privlačenje i pregovore sa privrednicima iz regiona – Hrvatske, Bosne, Slovenije, Rumunije i  Mađarske,  aktivno je uključena Regionalna privredna komora Zrenjanin koja se, zajedno sa Opštim udruženjem preduzetnika, od ove godine priključila pokretačima ZRbizneta – Uniji poslodavaca – Poslodavci Zrenjanin, i Gradu Zrenjaninu.

– Regionalna privredna komora Zrenjanin je 17 godina organizovala nekadašnji Sajam inovacija, kooperacija i preduzetništva Inocoop, te je naša uloga u organizaciji jednog ovako značajnog događaja i te kako važna i osnovana.  Zastupam taj stav da jedino timski nešto može da se uradi nešto za ovaj grad, jer mi smo toliko mali i moramo puno i zajedno da radimo da bismo bili vidljivi. Uključili smo ceo komorski sistem, počev od Privredne komore Srbije koja je na vrhu te piramide. S obzirom na to da kao komora imamo dobru komunikaciju i saradnju sa ministarstvima i sekretarijatima, naš zadatak je da dovedemo što više predavača koji će pričati o aktuelnim temama – od pokretanja startup-ova, novog Zakona o porezu na dodatu vrednost, doprinosima za zaposlene, do svih onih problema sa kojima se privrednici u Zrenjaninu susreću, a trenutno je glavna tema nedostatak radne snage. Kada smo pre 10 godina uveli režim slobodne zone i počinjali podizanje industrijskih zona, radili smo sve to da bismo imali gde da zaposlimo radnike, a sada imamo situaciju da nemamo koga da zaposlimo, kaže za portal I love Zrenjanin Predrag Stankov, direktor Regionalne privredne komore Zrenjanin.

I Taxi Zrenjanin

Upravo se od lokalnih privrednika i preduzetnika očekuje da na drugom ZRbiznetu koji će biti održan od 20. do 22. septembra u hali Medison, otvoreno kažu sa kakvim se problemom suočavaju kada je u pitanju radna snaga, i kako ga sada rešavaju. Situacija da su određene fabrike stranih investitora postale dobra mesta za rad, a da mnogi lokalni privatnici ne mogu da budu konkurentni sa platama koje izdvajaju za svoje radnike, postala je sve izraženija. Jedan broj preduzetnika u Zrenjaninu danas uopšte ne može da pronađe radnu snagu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Šansa za nezaposlene – Mini sajam zapošljavanja

– Želimo da na ZRbiznetu čujemo vlasnike firmi i kompanija da li imaju neko rešenje i kako misle da kroz ovu situaciju prođu sa što manje gubitaka. Zasad se čini da niko nema jedinstveno rešenje koje može da ponudi, odnosno model koji bi i drugi mogli da preuzmu i da tako svoje firme održe stabilnim. Došlo je do skoka plata što je uticalo i na potrošnju, na izdavanje i kupovinu stanova, sve je to sada evidentno i treba zajedno da vidimo kako da se snađemo u novonastalim okolnostima. Ponavljam da će sa nama biti i privrednici i članovi komora iz regiona, pa ćemo i sa njima pokušati da pronađemo rešenje za naš, lokalni problem, ističe Stankov.

Pored aktuelne problematike na lokalu, na Zrbiznetu će dosta pažnje biti posvećeno dualnom obrazovanju. U sklopu dualnog obrazovanja učenici iz Zrenjanina odlaziće u Šinvoz, Drekslmajer, Modital. To će biti još jedna šansa da se učenici približe privredi na vreme. Biće reči i o profilima, školskim smerovima za zanate koji se gase, a koji deci više nisu interesantni.

– Deca se ne upisuju na smerove kakvi su stolar, varilac, mašinbravar, a to nam sve treba.  Dužni smo da napravimo priču kako da decu podstaknemo da odu na zanate. O tome ćemo razgovarati na panel diskusijama u okviru ZRbizneta i uključićemo goste sa strane jer i oni imaju slične probleme. Hrvatska se suočava sa tim, recimo, pa bi bilo dobro da čujemo kako se oni snalaze, kaže naš sagovornik.

Detalj sa prošlogodišnjeg ZRbizneta

Dolazak privrednika i preduzetnika iz okolnih zemalja prilika je da se uspostave nove saradnje, koje bi mogle da dovedu rezultiraju nekim novim proizvodom ili nastupom na tržištu. Iako su takve saradnje retke, nisu nemoguće. Najveći problem je taj što privrednici nemaju način kako da se upoznaju sa onima iz svoje branše, a ZRbiznet je idealna prilika da to ostvare.

Regionalna privredna komora Zrenjanin pružaće zainteresovanima informacije o tržištu, stanju uvoza i izvoza, dozvolama i propisima, kao i savete o tome koje delatnosti trenutno nisu zastupljene u lokalu i šire, a u kojima oni koji žele da pokrenu biznis, mogu videti šansu za pozicioniranje na preduzetničkoj mapi.

Zašto će još ovogodišnji ZRbiznet biti bolji od prošlogodišnjeg, saznajte OVDE

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh