I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • agencija dane
Aktuelno

Na Dan zdravlja: U Zrenjaninu 13.000 registrovanih dijabetičara

Uz slogan „Pobedi dijabetes“ danas je na više lokacija u Zrenjaninu oobeležen 7. april, Međunarodni dan zdravlja.

Ekipe Doma zdravlja „dr Boško Vrebalov“ sprovele su javne akcije merenja krvnog pritiska i šećera u krvi sugrađanima u centru grada, Mesnoj zajednici „Sonja Marinković“, marketu Gomex u Melencima i marketu PerSu u Aradcu.

kontrola-secera

Savetovalište za dijabet pri Domu zdravlja “dr Boško Vrebalov” radi od 1958.

PerSu marketi

-Trenutno u Savetovalištu ima 13.000 registrovanih odraslih pacijenta, od toga njih 1000 je sa ustanovljenim preddijabetom. Na godišnjem nivou registruje se oko 500 novih pacijenata što je oko 10% populacije naše opštine. Međutim, imamo oko 40% imamo neregistrovanih pacijenata iz razloga što se tip 2 dijabeta razvija postepeno, 10-12 godina, bez ikakvih simptoma te se ne javljaju kod lekara. Budući da tip 2 dijabeta može u velikoj meri da se prevenira, naši sugrađani stariji od 40 godina mogu da se obrate svom izabranom lekaru ili Preventivnom centru Doma zdravlja ukoliko imaju neki of faktora rizika – gojaznost, nekog obolelog od šećerne bolesti u porodici, povišen krvni pritisak, masnoće u krvi, ako su imali stresnih situacija kao i žene koje su rađala decu težu od 4kg i/ili su obolele od simptoma policističnih jajnika, rekla je danas medicinska sestra tima Savetovilišta za dijabet Jelena Stepanov Mlađenović.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Jednostavnim preventivnim pregledom i popunjavanjem upitnika procene rizika za nastanak tip 2 dijabeta može se sprečiti ili odložiti bolest za 50%. Osobe koje su već obolele od šećerne bolesti treba da idu na redovne kontrole kod lekara, da se pridržavaju saveta vezano za terapiju, pravilnu ishranu i da redovno vrše samokontrolu šećera u krvi. Ako se bolest drži pod kontrolom mogu se prevenirati ili odložiti pojave kasnih komplikacija šećerne bolesti, a to su: infarkt, šlog, slepilo, gangrena, oštećene bubrega.

-Treba imati u vidu da je šećerna bolest takva da ne boli sve dok se ne pojave komplikacije, poručila je Stepanov Mlađenović.

  • Divider

  • Divider
Na vrh