I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Na Dan zdravlja: U Zrenjaninu 13.000 registrovanih dijabetičara

Uz slogan „Pobedi dijabetes“ danas je na više lokacija u Zrenjaninu oobeležen 7. april, Međunarodni dan zdravlja.

Ekipe Doma zdravlja „dr Boško Vrebalov“ sprovele su javne akcije merenja krvnog pritiska i šećera u krvi sugrađanima u centru grada, Mesnoj zajednici „Sonja Marinković“, marketu Gomex u Melencima i marketu PerSu u Aradcu.

kontrola-secera

Savetovalište za dijabet pri Domu zdravlja “dr Boško Vrebalov” radi od 1958.

I Taxi Zrenjanin

-Trenutno u Savetovalištu ima 13.000 registrovanih odraslih pacijenta, od toga njih 1000 je sa ustanovljenim preddijabetom. Na godišnjem nivou registruje se oko 500 novih pacijenata što je oko 10% populacije naše opštine. Međutim, imamo oko 40% imamo neregistrovanih pacijenata iz razloga što se tip 2 dijabeta razvija postepeno, 10-12 godina, bez ikakvih simptoma te se ne javljaju kod lekara. Budući da tip 2 dijabeta može u velikoj meri da se prevenira, naši sugrađani stariji od 40 godina mogu da se obrate svom izabranom lekaru ili Preventivnom centru Doma zdravlja ukoliko imaju neki of faktora rizika – gojaznost, nekog obolelog od šećerne bolesti u porodici, povišen krvni pritisak, masnoće u krvi, ako su imali stresnih situacija kao i žene koje su rađala decu težu od 4kg i/ili su obolele od simptoma policističnih jajnika, rekla je danas medicinska sestra tima Savetovilišta za dijabet Jelena Stepanov Mlađenović.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jednostavnim preventivnim pregledom i popunjavanjem upitnika procene rizika za nastanak tip 2 dijabeta može se sprečiti ili odložiti bolest za 50%. Osobe koje su već obolele od šećerne bolesti treba da idu na redovne kontrole kod lekara, da se pridržavaju saveta vezano za terapiju, pravilnu ishranu i da redovno vrše samokontrolu šećera u krvi. Ako se bolest drži pod kontrolom mogu se prevenirati ili odložiti pojave kasnih komplikacija šećerne bolesti, a to su: infarkt, šlog, slepilo, gangrena, oštećene bubrega.

-Treba imati u vidu da je šećerna bolest takva da ne boli sve dok se ne pojave komplikacije, poručila je Stepanov Mlađenović.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh