I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Mužljanci skuvali najukusniji ajvar i osvojili „Smederevac“ (FOTO)

Na takmičenju u kuvanju ajvara „Izađi mi na teglu” koji je održan sredinom nedelje na Trgu slobode, „kraljevima i kraljicama ajvara“ proglašeni su članovi Udruženja negovatelja starih običaja „RÉMUSZ” iz Mužlje.

Osim što su, kao glavnu nagradu, osvojili šporet Smederevac, oni će predstavljati Zrenjanin 14. oktobra u finalu ove manifestacije u Sokobanji.

PerSu marketi

Predsednik Udruženja, Ištvan Biro, kaže za naš portal da, iako nemaju veliko iskustvo u pripremi ajvara koji ne spada u tradicionalna jela mađarske trpeze, nisu se nadali nekom uspehu, pogotovo ne pobedi.

Kada su čuli reči „…zrenjaninski kraljevi ajvara su iz ekipe RÉMUSZ-a iz Mužlje…“ nisu mogli da veruju. Bilo je i uzbuđenja sreće, a nekoliko članica iz ekipe je zaplakalo.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prema rečima vrednih domaćica, učesnica na ovom takmičenju, pobednički ajvar su pokušali da skuvaju po starinskim receptima.

-Zbog nedostatka vremena za pripremu, dobro ispečenu-pocrnelu papriku smo prvo ubacili u najlon kese da bi se opna lakše skidala. Lepo očišćenu papriku posle odstranjivanja semena mleli smo na grubo i na ulju smo počeli proces pečenja-dinstanja bez dodatka začina – osim pečene ljute paprike i sitno mlevenog belog luka. Tek kada smo postigli približno odgovarajuću gustinu, počeli smo da „dovodimo u red” završni ukus, istakle su članice pobedničke ekipe.

Članovi Udruženja negovatelja starih običaja „RÉMUSZ” trenutno se pripremaju za njihovu tradicionalnu manifestaciju „Pastirski dan”, tako da će o sudbini glavne nagrade – šporetu Smederevcu – odlučiti tek nakon ovog događaja. Pošto je veoma malo vremena ostalo za pripremu za finalno takmičenje u Sokobanji, Mužljancima preostaje da izrade vrlo preciznu taktiku, i da sa ponosom predstave naš grad.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh