I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Mužljanci skuvali najukusniji ajvar i osvojili „Smederevac“ (FOTO)

Na takmičenju u kuvanju ajvara „Izađi mi na teglu” koji je održan sredinom nedelje na Trgu slobode, „kraljevima i kraljicama ajvara“ proglašeni su članovi Udruženja negovatelja starih običaja „RÉMUSZ” iz Mužlje.

Osim što su, kao glavnu nagradu, osvojili šporet Smederevac, oni će predstavljati Zrenjanin 14. oktobra u finalu ove manifestacije u Sokobanji.

PerSu marketi

Predsednik Udruženja, Ištvan Biro, kaže za naš portal da, iako nemaju veliko iskustvo u pripremi ajvara koji ne spada u tradicionalna jela mađarske trpeze, nisu se nadali nekom uspehu, pogotovo ne pobedi.

Kada su čuli reči „…zrenjaninski kraljevi ajvara su iz ekipe RÉMUSZ-a iz Mužlje…“ nisu mogli da veruju. Bilo je i uzbuđenja sreće, a nekoliko članica iz ekipe je zaplakalo.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prema rečima vrednih domaćica, učesnica na ovom takmičenju, pobednički ajvar su pokušali da skuvaju po starinskim receptima.

-Zbog nedostatka vremena za pripremu, dobro ispečenu-pocrnelu papriku smo prvo ubacili u najlon kese da bi se opna lakše skidala. Lepo očišćenu papriku posle odstranjivanja semena mleli smo na grubo i na ulju smo počeli proces pečenja-dinstanja bez dodatka začina – osim pečene ljute paprike i sitno mlevenog belog luka. Tek kada smo postigli približno odgovarajuću gustinu, počeli smo da „dovodimo u red” završni ukus, istakle su članice pobedničke ekipe.

Članovi Udruženja negovatelja starih običaja „RÉMUSZ” trenutno se pripremaju za njihovu tradicionalnu manifestaciju „Pastirski dan”, tako da će o sudbini glavne nagrade – šporetu Smederevcu – odlučiti tek nakon ovog događaja. Pošto je veoma malo vremena ostalo za pripremu za finalno takmičenje u Sokobanji, Mužljancima preostaje da izrade vrlo preciznu taktiku, i da sa ponosom predstave naš grad.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh