I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Mesne zajednice

Mužlja: Humani gestovi i darivanja obeležili uskršnje praznike

Vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar, od prošlog četvrtka do nedelje proslavljali su Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik posvećen uskrsnuću Isusa Hrista.

U tim danima, porodica je na okupu, pokazuju se poštovanje, ljubav i sloga među članovima, a stariji se prisećaju ranijih proslava ovog praznika.

U naselju Mužlja, nekoliko civilnih organizacija i udruženja proslavilo je Uskrs na svojstven način, poštujući tradiciju i običaje. Na Veliki četvrtak, članice Ženskog Foruma Saveza vojvođanskih Mađara u prostorijama Kluba žena pripremale su uskršnje paketiće za najmlađe meštane. Domaćice su kod kuće ispekle slatke kolače, a zatim su ih ulepšavale uz pomoć uskršnjih ukrasa. Prema rečima predsednice Foruma Kristine Vidrač, cilj ovog darovanja je da izmami dečije osmese i donese radost u njihova srca.

muzlja-uskrs

Fordomanija

Dan kasnije, meštani su ispred doma Udruženja kuvara amatera i negovatelja tradicije prisustvovali tradicionalnoj pripremi riblje čorbe i pečenju ribe, koja se prodavala po simboličnoj ceni. Predsednik uduruženja Edvard Zonai, izjavio je za I love Zrenjanin da su ovom akcijom hteli prvenstveno da pomognu onim sugrađanima koji sami žive od malih penzija, i da je ujedno ovo bila prilika za druženje, prisećanje običaja iz nekog srećnijeg i radosnijeg vremena.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Proslavu uskršnjih praznika zaokružili su članovi Udruženja slikara amatera koji su organizovali takmičenje u farbanju uskršnjih jaja. Učestvovalo je više od 50 dece iz vtića i osnovnih škola, koja su uz pomoć roditelja i učiteljica pokazali svoja skrivena umeća. Nagrade za najuspešnije radove i pokazanu pomoć i trud dobili su David Zonai Živkov, Viktor Agotić, Klementina Kardoš, Adrian Farkaš, Melisa Zombori, Aneta Kerčov, Tamaš Mak, Emil Bačo, Damjan Aćimaš, Lea Nađ, Nikoleta Koša, Leda Barna, Anastazia Astaloš, Erik Kočiš, Rebeka Mesaroš, kao i Simona Bačo Kasa, Monika Kovač, Angela Koša, Mihal Balić, Ištvan Zonai, Janoš Šetet stariji, Akoš Kovač, Dragan Milutinović. Emilia Lazar, Tea Vaštag i Viktor Šetet. Na kraju takmičenja, vredne domaćice Ženskog kluba svima su darivale slatke krofne, dok su članice Ženskog Foruma SVM podelile prethodno pripremljene uskršnje paketiće.

muzlja-uskrs1

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh