I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Mužjak rode Prvoje ponovo se vratio u svoj dom u Taraš

Lepa tradicija u Tarašu na radost svih meštana, a pogotovo najmlađih se nastavlja. 7. godinu zaredom u svoje gnezdo se vratio mužjak rode Prvoje.

Juče 4. marta .2019. oko 14 časova je sleteo na svoje sadašnje gnezdo, obišao nekadašnje i odleteo do bare Rogozare u potrazi za hranom – kaže Aleksandra Marovac Cucić ispred Udruženja građana  „Taraške rode“.

Prošle godine Prvoje je stigao 11. marta, a pretprošle na isti ovaj datum  4. marta.

I Taxi Zrenjanin

Kao i svake godine brinuli smo za njegov život, naročiti posle svakodnevnih ružnih vest koje nam stižu iz Libana, a koje se odnose na nemilosrdno ubijanje belih roda i drugih migratornih vrsta ptica tokom seobe iznad te zemlje, a što je najgore sve zarad zabave i trofejnog lova. Vlasti ove zemlje nakon apela 52 organizacije iz 28 država rade zaštiti vazdušnog prostora, sada sprovode strožiju primenu zakona lovu i krivolovua radi sigurnog neba za ptice selice.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prošle godine UG ,,Taraške rode,, bilo je jedno je od potpisnika grupnog apela koji su inicirale kolege iz Hrvatske SOS Tesla – Sačuvajmo bele rode u udruženje BIOM, a takođe je potpisnik pisma koje je poslato samostalno u ime udruženja.

– Uglavnom, svima nam je laknulo juče kada se Prvoje vratio, ali ipak postoji briga i za sve druge rode. Nadamo se da će se vratiti u što većem broju – kažu u udruženju.

Povodom povratka roda ovo udruženje  u saradnji sa lokalnom osnovnom školom „Svetozar Marković – Toza“ godinama organizuje  manifestaciju „Doček roda“ koja će se ove godine  održati  15.marta.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh