I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

„Muzej u školama“: Kustosi Narodnog muzeja Zrenjanin pripremili zanimljivu izložbu u Sečnju

U holu Doma kulture u Sečnju otvorena je izložba pod nazivom „Muzej u školama“. Projekat je realizovao Narodni muzej Zrenjanin u saradnji sa osam škola sa teritorije opštine Sečanj.

Autori postavke su kustosi Narodnog muzeja Zrenjanin Dušan Marinković, Ksenija Mihić, Siniša Onjin, Aleksandra Đukić i Vladislava Ignjatov.

Kustosi su obilazili osnovne škole u protekloj 2020. godini sa ciljem da naprave uvid u građu koju stanovništvo poseduje na području sečanjskog okruga. Sakupljen je veliki broj predmeta, a urađeno je i mapiranje i dokumentovanje u digitalnoj formi.

PerSu marketi

Na ovaj način se čuva od zaborava bogato kulturno – istorijsko nasleđe, a deca istovremeno obogaćuju svoje znanje i edukuju se u oblasti muzejskog nasleđa.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Obilaskom opštine Sečanj uspeli smo da u saradnji sa učenicima, direktorima i nastavnim osobljem, mapiramo i dokumentujemo veliki broj vrednih predmeta koji pripadaju materijalnoj kulturi i imaju veliki kulturno – istorijski značaj“, istakao je viši kustos i fotograf Narodnog muzeja Zrenjanin Dušan Marinković.

U Sečnju ističu da su ponosni, što je njihova mala sredina ovom muzejskom postavkom uspela da se priključi Međunarodnom danu muzeja koji se obeležava u celom svetu. Opština Sečanj je multikulturalna sredina, sa bogatom istorijom, kulturom i običajima.

„Drago nam je da smo uspeli da sakupimo i predstavimo predmete od izuzetne materijalne i kulturne vrednosti, koji oslikavaju našu tradiciju, običaje i nekadašnji način života. Zajedničkim snagama kada se udruže institucije kulture i obrazovanja, rode se dobre ideje, koje ako se realizuju na pravi način, mogu da se prenesu mladim generacijama, kako bi im ostavili u nasleđe bogatu kulturnu baštinu i usmerli ih da neguju i streme pravim vrednostima. Sa ponosom bih želela još da istaknem da je Turistička organizacija opštine Sečanj poklonila osnovnim školama opštine Sečanj replike vrednih umetničkih dela dobijenih od Narodnog muzeja Beograda i Narodnog muzeja Zrenjanina. Iskoristila bih priliku i da se zahvalim privatnim kolekcionarima i udruženjima žena iz Sečnja i Krajišnika što su nam ustupili vredne eksponate iz njihovih kolekcija“, naglasila je direktorka Turističke organizacije. Opštine Sečanj, Miljana Milošević.

Svi zainteresovani će izložbu moći da pogledaju do 19. juna.

Glavni organizatori su Narodni muzej grada Zrenjanina, Turistička organizacija Opštine Sečanj i Kulturno obrazovni centar Sečanj.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh