I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Mobilni tim za socijalnu inkluziju Roma

U okviru projekta “Tehnička pomoć unapređenju životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima”, formiran je  „Mobilni tim za socijalnu inkluziju Roma“.

“Mobilni tim za socijalnu inkluziju Roma”, povezuje koordinatore za romska pitanja, pedagoške asistente, zdravstvene medijatore, predstavnike Centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje. Cilj rada tima je sagledavanje potreba romske populacije na terenu, kao i razmatranja kako poboljšati njihov položaj.

Tokom prethodnog perioda članovi tima su analizirali mogućnosti socijalne inkluzije, u pet prioritetnih oblasti. Oblasti su definisane nacionalnom Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji. Formiranjem mobilnog tima postignuto je racionalnije korišćenje lokalnih institucionalnih resursa. Koordinisan je pristup u pružanju prava, usluga i informacija, koje su postale dostupnije pripadnicima romske nacionalne manjine.”- izjavila je koordinatorka Natalija Stojadinov

PerSu marketi

CILJEVI

U oblasti stanovanja – unapređenje uslova stanovanja, unapređenje infrastrukture u samom naselju (komunalna i putna infrastruktura, elektro mreža, odnošenje otpada…).

U oblasti obrazovanja – veće uključivanje romske dece u obrazovni sistem, kao i rad na smanjenju procenta osipanja romske dece iz obrazovnog sistema.

U oblasti socijalne zaštite – sistematičnije sagledavanje potreba za pružanje usluga i mera materijalne podrške.

U oblasti zdravstvene zaštite – povećanje broja preventivnih pregleda i obavezne imunizacije, kao i unapređenje higijenskih uslova u podstandardnim naseljima.

U oblasti zapošljavanja – povećati nivo razumevanja o značaju prijavljivanja na evidenciju NSZ, kako bi bili u mogućnosti da koriste postojeće, a pre svega afirmativne mere podrške.

Saradnja sa institucijama

“Od formiranja, “Mobilni tim za socijalnu inkluziju Roma” pruža koordinisanu pomoć i podršku pojedincima i porodicama. Ispituju se potrebe romske nacionalne manjine, promoviše se i pomaže uključivanje Roma u društveni život zajednice. Možemo da se pohvalimo zaista dobrom saradnjom, prvenstveno sa institucijama čiji predstvanici čine osnovni sastav Mobilnog tima.  Sarađujemo i sa Predškolskom ustanovom, Organizacijom Crvenog krsta, kao i sa Osnovnom školom ”Petar Petrović Njegoš”. Sa školom  smo za ovu godinu pripremili dvojezičnu publikaciju “Druga šansa- moderan sistem funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih”. Publikacija će omogućiti veću dostupnost informacijama o programu.” – istakla je koordinatorka Natalija Stojadinov

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Saradnja sa udruženjima Roma

Kada je u pitanju  socijalna inkluzija, pored javnih institucija, potrebno je i aktivno učešće civilnog društva, i romskih nevladinih organizacija. U sektoru građanskog društva, ne postoji dovoljan broj udruženja, koja bi učestvovala u izradi i realizaciji projekata od značaja za inkluziju Roma.

“Naše udruženje „Ostanimo budni“ je veoma aktivno, a i sarađujemo sa „Mobilnim timom za socijalnu inkluziju Roma“.  Saradnja se ogleda kroz akcije koje doprinose ostvarenju zajedničkih ciljeva. Radimo na  integraciji Romkinja i Roma u društvene strukture, i suzbijanju svih oblika diskriminacije. Veliku pažnju posvećujemo promociji i zaštiti ljudskih prava, kao i promociji multikulturalnosti i zajedničkog življenja. Najvažniji je rad na  podizanju društvene svesti, o potrebi pružanja pomoći ekonomski ugroženom stanovništvu.“ – naglasila je predsednica udruženja Verica Barbul.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh