I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Mnogi objekti u teškom stanju – Zavod se bori za njih

 „Arhitekura je odraz stanja društva u prostoru, i bez obzira da li je u pitanju savremena ili stara građevina, ona se mora redovno održavati“, započinje razgovor za naš portal Bojan Kojičić, istoričar umetnosti u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu.

Posmatrajući građevine u gradu na Begeju, u prvom redu one koje su pod zaštitom države, nameće se zaključak da ne odolevaju vremenu, te se većina njih nalazi u izuzetno lošem stanju, tolikom da ni stariji sugrađani ne pamte kada su poslednji put bile sanirane.

Kuća Filkovića

Kuća Filkovića u centru grada u dramatičnom stanju

PerSu marketi

 – Situaciju je popravilo nekoliko ozbiljnih zahvata u prethodnih godinu dana poput rekonstrukcije Bukovčeve palate u strogom centru grada, kao i jedne, od postojeće dve zgrade srednje Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“. Pri kraju su i radovi na rekonstrukciji zgrade osnovne škole „Vuk Karadžić“, na kojoj je preostalo da se završe dvorišna fasada i strana fasade okrenute ka Begeju, istakao je Kojičić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Bukovčeva

Osvetlala „obraz“ centralnom gradskom jezgru – Bukovčeva palata

RADOVI NA OBJEKTIMA U SELIMA

U toku su i radovi na nekoliko značajnih projekata u okolnim naseljima, koji bi trebali da budu završeni tokom ove godine. To se u prvom redu odnosi na revitalizaciju srpskih pravoslavnih crkava u Tomaševcu, Melencima i Srpskom Itebeju, a ukoliko se obezbede sredstva planira se i nastavak započetih radova na sanaciji Žitnog Magacina i Kotarke u Novom Miloševu kao i završetak radova na sanaciji i rekonstrukciji konstruktivnog sistema crkve Rođenje sv. Jovana preteče –  „Namastir“ u Botošu.

PLANOVI I ZALAGANJE ZAVODA ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE

Zavod redovno konkuriše za sufinansiranje projekata u oblasti kulturnog nasleđa, ali se nikada i sa sigurnošću ne može tvrditi da li će i koliko sredstava dobiti od Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva. U narednom periodu, ova institucija  će pokušati da obezbedi sredstva za izradu projekta za objekat u ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića br. 26 u Zrenjaninu – poznatijeg kao kuća Filkovića, zatim za izradu projekta za objekat Velikobečkerečke štedionice na Trgu dr. Zorana Đinđića br. 1 u Zrenjaninu – u kojem su trenutno i Zavod nalazi, kao i za sanaciju i restauraciju pravoslavne crkve Sv. Nikole u Ečki.

Velikobečkerečka štedionica

Dve ženske figure i Košnica – simbol štedljivosti i radinosti, bogatstva i blagostanja na Velikobečkerečkoj štedionici

– Konkurisali smo kod Ministarstva i za sredstva neophodna za istraživanje i fotografisanje objekata arhitekte J. Pana u Budimpešti i okolini, zatim za istraživanje istorijata porodice Karačonji, kao i za istraživanje i snimanje objekata arhitekte Ištvana Kiša na teritoriji današnje Slovačke. Kada se svemu tome dodaju i sredstva neophodna za sanaciju Spomenika poginulim dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata u Novom Miloševu, za koja je Zavod konkurisao kod Ministarstva za rad i socijalnu politiku, dobija se cifra od 30-tak miliona dinara.

SANDIĆEVA KUĆA I PINOVA VILA

Pored navedenih projekata, Kojičić navodi da bi u skorije vreme bilo neophodno uraditi i rekonstrukciju Sandićeve kuće na Karađorđevom trgu, kao i čuvene Pinove vile, koja je nebrojano puta bila predmet interesovanja medija. Međutim, u ova dva slučaja nisu rešeni vlasnički odnosi, pa će i radovi na njima sačekati neke bolje dane, dodao je Kojičić. Pažnju privlači i kuća u Gimnazijskoj ulici br. 24, koja prosto vapi za sanacijom, ali ona još uvek nije prioritet, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu.

sandiceva_kuca

Sandićeva kuća, problem čije se rešenje ne nazire

Ukoliko se nastavi ovakav trend, većina pomenutih oronulih građevina još neko vreme će predstavljati ruglo u gradu i okolnim naseljima. Kojičić se nada da će nasuprot prethodnoj,  nova gradska, pokrajinska i republička vlast imati više sluha za očuvanje kulturne baštine. Takođe,  on poručuje i građanima „da ubuduće ne budu indiferentni već da uzmu aktivno učešće u očuvanju spomenika kulture, koje su nam u amanet ostavili preci, i kojih se nikako ne smemo odreći“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh