I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Kultura

Mladi Zrenjaninci se upoznali sa bečkerečkom tvrđavom na radionici u Narodnom muzeju

U okviru projekta „Storytelling u Muzeju“, u prostorijama Narodnog muzeja Zrenjanin je održana treća od planiranih deset radionica za naše najmlađe sugrađane.

Tema radionice bila je „Bečkerečka tvrđava“, a deci su je kroz formu autorske bajke na veoma zanimljiv i edukativan način pripovedali bibliotekarke zrenjaninske Gradske narodne biblioteke, Ana Davidovac i Jelena Đorđević Perc, u saradnji sa kustosom Narodnog muzeja, Dejanom Vorgićem.

PerSu marketi

Učenici su kroz interesantnu priču mogli da se upoznaju sa istorijom ove gradske znamenitosti i posebnostima perioda u kom je moćna građevina trajala i odolevala kroz dve stotine godina, a danas se o njoj zna više kroz legende nego same istorijske činjenice.

Domaćini su kroz predstavljanje poznog srednjeg veka i potonjeg perioda na ovim prostorima, ispričali bajku o neobičnom susretu, predstavljeni su vitezovi i štitonoše, razgovaralo se o etičkom kodeksu i svakodnevnom životu, sa ciljem da deca bolje upoznaju svoj grad i ustanove kulture koje u njemu čuvaju zavičajno nasleđe.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prema rečima organizatora, u septembru će biti održana i četvrta radionica na temu: „Dva sveca: Ivan Nepomuk i Rafailo Banatski“, a vodiće je bibliotekarke Biljana Tasković i Nataša Stoiljkovski.

Podsetimo – do sada su održane radionice koje su se bavile temama udaje i tradicionalne devojačke škrinje, životom Nadežde Petrović i avarskim ratnicima na našim prostorima.

Projekat „Storytelling u Muzeju”, podržan i finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja, započet je u maju ove godine , a u njenoj realizaciji učestvuju Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ i Narodni muzej Zrenjanin. Planirane radionice namenjene su deci nižeg osnovnoškolskog uzrasta i obrađuju zanimnjivosti iz lokalne istorije i tradicije na nov način, kroz interaktivnu radioničarsku formu i kroz formu usmenog pripovedanja (storytelling) iz vizure intimne priče, na licu mesta, pred odabranim muzejskim eksponatom.

Piše: T.B.

 

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh