I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Mladi Tarašani nastavili tradiciju – i ove godine učestvovali u posmatranju ptica

Četvrtu godinu za redom Udruženje građana „Taraške rode“ organizovalo je izlet za decu lokalne osnovne škole u sklopu Evropskog vikenda posmatranja ptica.

Izlet je bio prilagođen najmlađim posmatračima sa kojima su članovi udruženja izbrojali ukupno 219 jedinki i 16 vrsta ptica. Od stanarica najbrojniji su bili vrapci, a od selica – seoske laste. Ostale viđene vrste bile su divlji golub, češljugar, velika senica, poljska ševa, zeba, zelentarka, crna crvenorepka, čvorak, vetruška, mišar, belorepan, seoski detlić, mali vranac, labud grbac.

-Prošle godine smo postigli rekord izbrojenom 661 jedinkom, i uočavanjem 17 vrsta ptica, ali s obzirom na to da je ovogodišnji izlet trajao samo dva sata, mi smo više nego zadovoljni, kažu u Udruženju graađana „Taraške rode“.

PerSu marketi

Ovogodišnji izlet je okupio 23 učesnika. Izlet u Tarašu bio je jedan od 20 koji su tokom Evropskog posmatranja ptica prijavljeni Društvu za zaštitu i proučavanje ptica. Preliminarni podaci pokazuju da je u celoj Srbiji ove godine u posmatranju ptica učestvovalo 693 ljudi, koji su uočili 101.080 ptica.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Evropski vikend posmatranja ptica (EuroBirdWatch – EBW) predstavlja događaj u organizaciji BirdLife International (BLI) pokrenut 1993. godine sa ciljem promocije, posmatranja i očuvanje ptica i prirode za širu javnost (posebno mlade). Organizuje se svake godine tokom prvog vikenda meseca oktobra. Do sada je ovom događaju učestvovalo preko milion ljudi u više od 40 evropskih zemalja, a ukupan broj izleta prešao je 36 hiljada.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh