I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Mladi, talentovani i vredni – zapažene aktivnosti članova MKUD „Carska bara“ iz Belog Blata (FOTO)

Sa ciljem očuvanja mađarskog jezika, tradicionalne mađarske folklorne pesme i igre i da ih sa posebnom pažnjom prenesu na mlađe generacije, u naseljenom mestu Belo Blato pre blizu 15 godina osnovano je Mađarsko Kulturno-umetničko društvo „Carska bara “ (Császár-tó).

Kroz razne nastupe i aktivnosti kulturno-umetničkog društva do sada je prošlo više stotina mladih i odraslih meštana, koji su doprinos očuvanju njihovog maternjeg jezika i tradicija verno pružili unutar sekcija folklornih grupa „Kispipacsok”, „Pipacsok“ i „Szitakötők“, ženskog hora „Tavirózsa“, pevača solista, recitatora i mlade glumačke sekcije.

I Taxi Zrenjanin

Prema rečima predsednice MKUD-a „Carska bara “, Eve Požar Halas, članovi svih sekcija su i u prethodnoj godini bili veoma aktivni, a svoje delatnosti su uspeli da obogate novim nastupima, događajima i putovanjima edukativnog karaktera.

Predstavnice lepšeg pola su na početku godine učestvovale na tradicionalnom Festivalu kobasica, gde su sve posetioce ljubazno dočekale sa slatkim i slanim specijalitetima, a u okviru takmičenja u pravljenju i pečenju kobasica, pažljivo otkrile svega nekoliko tajni mađarske kuhinje i trpeze.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Članovi ostalih sekcija nastupili su između ostalih na Ovčarskim i Pastirskim danima, na Međunarodnom festivalu folklora i na smotrama izvorne narodne muzike i folklora vojvođanskih Mađara, na tradicionalnim Danima piva i na proslavama nacionalnih praznika Mađara.

Pored toga, Beloblaćani su učestvovali na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima u pevanju i recitovanju, na manifestaciji „Evropsko selo“, kao i u prazničnom, božićnom programu organizovanom u Domu kulture u Belom Blatu.

Mladi su tokom godine posetili i Budimpeštu (Mađarska), Vonjarcvašheđ (Mađarska), Lajošmiže (Mađarska), Suboticu, Hajdukovo, Sentu i Novi Sad, i aktivni su članovi Saveza porodičnih Udruženja karpatskog basena.

Pored javnih nastupa, članovi mađarskog Kulturno-umetničkog društva „Carska bara“ najmlađima organizuju i kampove, gde ih uče izrade ručnih radova, ali i koracima u mađarskim folklornim igrama.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh