I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Žrtve nasilja u porodici ohrabrene novim zakonom i boljim reagovanjem državnih organa

„Ukupan broj krivičnih predmeta smanjen je tokom 2017. godine za 161 predmet, što predstavlja rezultat kvalitetnog rada Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu i Policijske uprave Zrenjanin“, rekao je medijima osnovni javni tužilac, Mladen Vujin.

Navedeni rezultat dodatno je obrazložio podatkom da je na kraju 2016. godine evidentiran 2.151 krivični predmet, a godinu dana kasnije u evidenciji je bilo 1.990 predmeta.

– Broj krivičnih dela protiv imovine je u izrazitom padu, kao i broj krivičnih dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Međutim, kada govorimo o grupi krivičnih dela protiv braka i porodice, tu beležimo porast. Na kraju 2016. godine imali smo 452 prijavljena lica iz te grupe krivičnih dela, a na kraju 2017. čak 525 osumnjičenih lica. Kada govorimo o krivičnim delima protiv braka i porodice, čak u 95% slučajeva radi se o nasilju u porodici, rekao je tužilac novinarima.

PerSu marketi

Takođe bitan podatak jeste onaj koji se odnosi na broj pritvora lica osumnjičenih da su počinili nasilje u porodici. Tako je 2016. bilo 70 predmeta u kojima je osumnjičenim licima određen pritvor, a u 2017. je taj broj povećan na 115.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Istakao bih da je povećanje tog broja rezultat poverenja oštećenih lica u sistem. Posmatrajući tu priču iz svih uglova i aspekata, ne zaključujem da imamo drastičan porast nasilja u porodici, već da je promenjen način rada državnih organa. Ustoličen je jedan efikasan sistem, i mislim da ljudi imaju svest da je država spremna da im pomogne u rešavanju problema nasilja u porodici, odnosno, da je sve to ohrabrilo oštećena lica – dominantno žene, da prijavljuju slučajeve nasilja u porodici, istakao je Vujin.

Rad državnih organa, osnovnih tužilaštava i policijskih uprava, dodatno je poboljšan nakon početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, 1. juna prošle godine. Zakon je zahtevao formiranje grupa za koordinaciju koje osim predstvanika tužilaštva i policije, okupljaju i predstavnike centara za socijalni rad, ali i dodatne ustanove poput zdravstvenih. Svi oni udruženo rade na svakom slučaju prijavljenog nasilja u porodici. Praksa je da se grupe za koordinaciju sastaju na nedeljnom nivou i ona se sprovodi na teritoriji grada Zrenjanina i opština Žitište i Sečanj, koje pokriva Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu. U periodu od 1. juna prošle godine do 31. marta ove godine, shodno broju slučajeva nasilja u porodici, u Zrenjaninu je održano 40 sastanaka, u Žitištu 23, a u Sečnju 15.

– Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je izuzetno kvalitetan jer pre svega omogućava nadležnom policijskom službeniku da pravovremeno reaguje čak i ako nije izvršeno nasilje u porodici, ali postoje okolnosti koje ukazuju da bi ono moglo da se desi. On ima ovlašćenja da osumnjičenom licu, odnosno potencijalnom učiniocu, izrekne hitne mere. Hitne mere nalažu privremeno udaljavanje iz kuće i privremenu zabranu kontakta i približavanja žrtvi. Kada policijski službenik donese naredbu kojom izriče jednu ili obe mere, tužilaštvo u roku od 24 časa od kada je ta mera uručena, ima obavezu da učiniocu nasilja u porodici predloži produženje hitne mere, ukoliko smatra da je osnovano. Sve hitne mere izrečene u prethodnom periodu produžene su po osnovu predloga ovog tužilaštva. Postupajući Osnovni sud je produžavao hitne mere, i prema tome – koliko imamo izrečenih hitnih mera, toliko imamo i produženih hitnih mera, pojasnio je osnovni javni tužilac iznevši podatak da je u periodu od 1. juna prošle godine do 31. marta 2018., izrečeno 446 hitnih mera.

Kada je reč o učiniocima krivičnih dela, dominiraju pripadnici muškog pola.

IZRAZIT PORAST PRIVREDNIH PRESTUPA

Od početka 2016. godine do kraja 2017., došlo je do primetnog povećanja broja predmeta iz oblasti privrednog prestupa. Naime, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu u 2015. je bilo ukupno 45 predmeta iz oblasti privrednih prestupa, 2016. je broj povećan na 426, dok je u 2017. godini bilo čak 566 predmeta.

POSETA AMERIČKIM SUDOVIMA – VUJIN DEO DRŽAVNE DELEGACIJE

Mladen Vujin je krajem prošle godine bio deo petočlane delegacije koja je posetila američke sudove, s ciljem upoznavanja tamošnjih uslova za rad i načina borbe protiv nasilja u porodici. Pored Vujina kao predstavnika srpskih tužilaštava, Ameriku je posetilo i troje sudija osnovnih sudova iz Novog Sada i Beograda, kao i  predstavnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

– Boravili smo u Vašingtonu gde smo posetili Vrhovni sud Amerike, zatim i u Baton Ružu gde smo imali priliku da predstavimo naš sistem i deo zakonodavstva koji se odnosi na borbu protiv nasilja u porodici. Profesori i studenti bili su prilično iznenađeni kvalitetom našeg sistema. Sada, kada poredim njihov i naš sistem, slobodno mogu reći da možemo da budemo ponosni na ono što imamo. Smatram da smo efikasni i da puno ulažemo u borbu protiv nasilja u porodici, zaključio je Vujin u svom obraćanju predstavnicima medija.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh