I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Mlada slikarka Gala Čaki zastupa Zrenjanin u Dohi

U Kataru, jednoj od najbogatijih zemalja na svetu, njen najbogatiji čovek, šeik Al Asmah, organizovao je, nedavno, internacionalni simpozijum umetnosti, a među 50 odabranih učesnika sa svih kontinenata, našla se i umetnica iz Srbije – slikarka iz Zrenjanina Gala Čaki (28).

gala-caki

Poznato je da je Doha, prestonica ovog emirata u Persijskom zalivu, veliko gradilište. A šeik je investitor velelepnog muzeja savremene umetnosti, koji treba da bude završen do 2022. godine, kada je Katar domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu. U ogromnoj kolekciji slika u ovom muzeju naći će se i tri rada Gale Čaki, što je svakako veliko priznanje za našu umetnicu.

– Gest otkupljivanja radova i njihovog postavljanja u muzej, podseća me na prikupljanje slika za Luvr – kazuje za „Novosti“ mlada slikarka, dvostruki master umetnosti, a na FLU u Beogradu upravo završava doktorske studije.

I Taxi Zrenjanin

Posle nedavnog predstavljanja u Amsterdamu i samostalnoj izložbi u Kući kralja Petra, na Senjaku, u Beogradu, Gala je kao najmlađa (i jedina iz Srbije) dobila poziv iz Katara. Dvonedeljni simpozijum u Dohi održan je krajem februara i početkom marta. Atelje je bio u pustinji, pokraj mora, gde je svaki učenik uradio po tri slike velikog formata.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Nikad dosad nisam bili u pustinji, kamoli tamo slikala. Bilo je zaista neobično raditi na pesku. U samom kampu smeštaj je bio vrhunski, kao da su preneli sobe iz hotela. Svakodnevno smo se predstavljali jedni drugima, a ja sam to učinila na arapskom, što je oduševilo ostale učesnike – priča Gala.

Nastali radovi predstavljeni su kasnije u elitnom hotelu u centru Dohe, a impresivnu izložbu otvorio je ministar kulture Katara, koji se pozdravio sa svim umetnicima. Slikarka iz Zrenjanina pozvana je ponovo da gostuje u emiratu, a u izgledu je i angažovanje za pedagoški rad, jer Kataru trebaju stručnjaci iz oblasti umetnosti. Stigle su joj i ponude ozbiljnih organizatora da izlaže u Pekingu, Njujorku, Štutgartu, Oktobarskom bijenalu u Veneciji.

– Simpozijum u Dohi bio je stecište izvanrednih ljudi. Spoj nesebičnih ostvarenih umetnika koji žele da pomognu drugima, prvenstveno mladima, čemu i sama težim – kaže talentovana slikarka iz Zrenjanina, koja odnedavno stvara u ateljeu u Novom Sadu i pred kojom je očigledno velika karijera.

Izvor: Novosti.rs/Sl.Pašić

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh