I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Ministar prosvete u poseti Zrenjaninu – dualno obrazovanje i IT sektor prioriteti

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević posetio je danas Zrenjanin i tom prilikom obavio više sastanaka i susreta.

Nakon prijema u Gradskoj kući, gde ga je dočekao gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, ministar Šarčević održao je sastanak s predstavnicima kompanija koje su ostvarile saradnju sa zrenjaninskim školama, kroz sistem dualnog obrazovanja. On je razgovarao sa predstavnicima kompanija iz različitih oblasti poslovanja, domaćih i inostranih poput “NIS”-a, “Drekslmajera”, “Moditala”, preduzeća iz oblasti poljoprivrede “Mlekoprodukt”, “Mrkšićevi salaši”, te Konfindustrija Srbije, “PerSu marketi” i Zrenjaninski poslovni krug ZREPOK.

Ministar je u Gradskoj kući održao još jedan sastanak, s predstavnicima Aktiva direktora zrenjaninskih škola, tokom kog je bilo reči o promenama i novinama u sistemu obrazovanja, planovima Ministarstva za naredni period i implementaciji određenih rešenja koja treba da doprinesu uspešnijem obrazovanju i njegovom prilagođavanju potrebama privrede.

Poseta je nastavljena obilaskom Tehničke škole „Vasa Jankov“, Zrenjaninske gimnazije i OŠ “Đura Jakšić”.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

– Upoznali smo  direktore škola s promenama koje proizilaze iz novog sistemskog zakona i onih stvari koje su sada u primeni. Govorili smo i o novoj mreži koja je počela da se radi i gde će uključiti lokalna samouprava, koja mora dati određene predloge i rešenja. Sledi novi ciklus priprema za konkurs za upis u srednje škole, tako da je bio važan i današnji sastanak s poslodavcima. Upravo je to ono što smo i počeli da radimo, dakle da školujemo onaj kadar koji je potreban tržištu – kaže ministar Šarčević  posebno ističući značaj razvoja IT sektora.

Upravo smo u gimnaziji ostavili dosta prostora za nadarene učenike za informatiku i računarstvo. Ukupan boljitak obrazovanja, ne samo u celoj Srbiji, nego i u Zrenjaninu, je nešto o čemu se dogovaramo i što je tema mog obilaska svih samouprava. Činjenica je da više pažnje moramo posvetiti visokom obrazovanju, poboljšati kvalitet ustanova koje su loše ocenjene i videti koji su razlozi za to. Dakle, visoko obrazovanje, mreža obrazovnih ustanova i plan upisa, teme su o kojima će biti najviše reči i u narednom periodu – dodao je ministar Šarčević.

Tehnička škola uspešno primenjuje model dualnog obrazovanja

– Četiri godine imamo izvrsnu saradnju sa kompanijom NIS Gaspromnjeft gde su učenici uključeni u jedan specijalni model dualnog obrazovanja. Ta kompanija je omogućila opremanje ovog i još nekoliko kabineta, a saradnja će se i nastaviti u daljnem osavremenjavanju nastave. S druge strane prošle godine 26 učenika koji su završili ovaj smer dobili su mogućnost da odmah i rade u toj kompaniji.  Mislim da su obe strane izuzetno zadovoljne, a ovo je primer dualnog obrazovanja primenjen u praksi od prvog do poslednjeg dana školovanja – rekao je direktor Tehničke škole u Zrenjaninu Đorđe Klać.

Prilikom posete Zrenjaninskoj gimnaziji bilo je reči o otvaranju informatičkog odeljenja, proširenju prostora i rekonstrukciji fiskulturne sale. Konkretno potrebno je poboljšanje grejanja sale za šta imamo obećanje Gradske uprave da će pomoći – kaže direktor Milan Radaković. Ministar Šarčević obišao je u Zrenjaninskoj gimnaziji IT kabinet i posetio čas ruskog jezika gde je upoznao našu svetsku prvakinju u poznavanju ruskog jezika Milicu Jocić.

profesorka Irena Ubović, Milica Jocić i direktor Gimnazije Milan Radaković

– Drago mi je da je prepoznato ono što primenjujemo u Zrenjaninu u oblasti obrazovanja, naši đaci već godinama obavljaju stručnu praksu kod naših poslodavaca, sledimo strategiju ministarstva u oblasti dualnog obrazovanja i to ćemo i dalje nastaviti da radimo, da pre svega podstičemo naše poslodavce da se, zbog potreba za radnom snagom, obraćaju i nama u lokalnoj upravi i ministarstvu.  U prethodnom periodu uspeli smo, zajedno s ministarstvom, da izdejstvujemo i otvaranje nekih novih odeljenja u školama, kao što je to slučaj ovde u Tehničkoj školi, s odeljenjem za istraživanje nafte i gasa. Napravili smo i veliki pomak u IT sektoru i siguran sam da će mladim ljudima biti jednostavnije, pre svega da se obrazuju, a mnogo lakše i da nađu posao – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Čedomir Janjić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh