I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Ministar Nedimović u Zrenjaninu: O zakupu državnog zemljišta, ceni goriva, Tenisu

– Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo je saglasnost na program Gradu Zrenjaninu, a gradonačelnik se obavezao da će vrlo brzo raspisati prvi i drugi krug licitacija za poljoprivredno zemljište. Ono što je bila želja poljoprivrednika, to je sada završeno, idemo u taj postupak i neće biti nikakvih problema – izjavio je ministar Branislav Nedimović nakon sastanka sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima.

Branislav Nedimović

Ove godine skoro 500 hiljada hektara zemljišta biće pod zakupom kako na licitacijama, tako i pod pravom prečeg i pravom prvenstva zakupa.

– Cene su mnogo veće nego što su bile prethodnih godina na licitaciji. Problem i dalje postoji u odnosu između stočara i ratara, pa sam juče formirao Radnu grupu za izmenu zakona o poljoprivrednom zemljištu, kako bismo ovaj „sukob mišljenja” između njih probali da rešimo i dobili politiku izdavanja zemljišta koja odgovara i jednoj i drugoj populaciji. Postoji dosta ograničenja, u centralnoj Srbiji državnog poljoprivrednog zemljišta i nema, pa stočari ne mogu da dobiju ništa, a u ovoj zemlji svi moraju imati ista prava. Ako imaju prava na subvencije, onda moraju imati i isto pravo pristupa zemljištu ili neko mora imati veće subvencije jer u suprotnom nisu konkurentni – smatra ministar Nedimović.

I Taxi Zrenjanin

On se osvrnuo i na pitanje cene goriva, koja je jedan od glavnih problema na koji se poljoprivrednici često žale.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Sledeće nedelje imamo razgovore sa MMF-om jer još nismo sklopili aranžman u pogledu troška koji možemo imati na subvencije goriva. Nije sporno da u odnosu na okruženje, mi imamo mnogo veće troškove proizvodnje u pogledu ovog energenta. Razgovarao sam o tome nekoliko puta i s Ministarstvom finansija, zajedno radimo, ali moramo voditi računa da ne ugrozimo finansijsku stabilnost zemlje – objasnio je Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede .

Kada je u pitanju kartelsko ponašanje uljara, ministar je rekao da je prva cena koja se pojavila bila sumnjiva, ali da je još rano za donošenje zaključaka.

– Mi smo zajedno sa poljoprivrednim proizviđačima inicirali kod antimonopolske komisije postupak za utvrđivanje eventualnog kartelskog ponašanja. Ona je pokrenula postupak protiv jednog proizvođača ulja, a kada se postupak završi, videćemo da li se tako nesto desilo. Ne mogu reći da se radi o kartelskom ponašanju jer imamo dva proizvođača koja još nisu ni izašla sa konačnom cenom. Tek kada se to desi, moćićemo da ih uzmemo u postupak kontrole. Očekujem da ćemo u narednih desetak dana imati odgovore – kaže Branislav Nedimović.

Čedomir Janjić i Branislav Nedimović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede demantovao je navode oko mogućih zloupotreba sa zemljištem koje je dodeljeno kompaniji „Tenis”.

– Zemljište koje je na osnovu gradske odluke i odluke komisije o pravu prvenstva za Tenis opredeljeno sada ide na licitaciju sve do trenutka dok „Tenis” 1. novembra 2019. godine ne bude trebao da uđe u posed, ukoliko zaključi ugovor. Zahvalan sam lokalnoj upravi u Zrenjaninu što je s uzurpiranih površina skidala useve i to je trend koji ćemo mi nastaviti – izjavio je Branislav Nedimović.

Kao novinu u ministarstvu, Branislav Nedimović istakao je novi softver uz pomoć kojeg će svako moći, na sajtu Ministarstva poljoprivrede, da sazna sve informacije o svim parcelama.

– Ko je zakupac, po kom osnovu, koju cenu plaća, moći će da se vidi i koje kulture radi jer smo zaključili ugovor sa Evropskom svemirskom agencijom gde preko termovizijskog spektra možemo da vidimo ko koju kulturu radi. Ako je neko kao stočar dobio, po pravu prečeg zakupa, da radi ishranu stoke, a koristi je za druge svrhe, automatski će biti raskinut ugovor, naplaćeni penali i taj proizvođač će biti gurnut u pasivan status da ne može da koristi subvencije države – zaključuje Nedimović.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić osvrnuo se na problem uzurpacija poljoprivrednog zemljišta koji je bio aktuelan u prethodnom periodu.

– Mi smo servis države u lokalu, i u njihovo ime organizujemo licitaciju. Bilo je uzurpacija poljoprivrednog zemljišta prošle godine, videli ste kako smo se obračunali s takvim licima, ove godine smo imali još više informacija, od samih poljoprivrednika sa terena, tako da smo još više površina rešili i još više sredstava uneli u budžet – rekao je Janjić.

  • Divider

  • Divider
Na vrh