I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Ministar Knežević otpustio 1658 agronoma

Iako novi ministar demantuje da su obaveštenja o otkazu poslata SMS porukom na mobilni telefon, otpušteni kažu da su „porukicom” ostali bez posla-piše dnevni list „Politika“

Ministarstvo poljoprivrede otpustilo je juče 1.658 agronoma koji su bili angažovani u radu poljoprivrednih stručnih službi, koje je na određeno vreme angažovala prethodna Vlada Srbije.

Ugovore o raskidu saradnje juče je potpisao novi ministar poljoprivrede Goran Knežević koji je za agenciju Beta rekao da je razlog veliki manjak u budžetu Srbije, jer do kraja godine samo za ispunjavanje osnovnih funkcija mora da pozajmi preko dve milijarde evra.

– Zato nismo u mogućnosti da finansiramo megalomanske projekte bivše vlade i bivšeg ministra poljoprivrede, na kojima su tokom poslednjih godinu dana za potrebe predizborne kampanje zaposlili preko 1.600 ljudi, rekao je Knežević.

PerSu marketi

Dodao je da je savetodavcima rečeno da će biti angažovani na godinu dana i da će nakon toga dobiti stalni radni odnos, ali od toga nije bilo ništa, jer su angažovani na tri meseca na privremene i povremene poslove koji se uvek mogu raskinuti. „To znači da nije bilo istinske i iskrene želje da se oni trajno zaposle. Oni za to čak nisu obezbedili sredstva u trezoru i ostali su im dužni oko 200 miliona dinara za prethodni kvartal, što predstavlja još jedan tehnički problem, koji ćemo morati da rešavamo”, rekao je Knežević.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Za njihovo angažovanje bilo je predviđeno, kako je prethodno ministarstvo saopštilo, oko 20 miliona evra. Ministar je dodao da je o tome razgovarao sa ministrom finansija Mlađanom Dinkićem i da je dogovoreno da u narednom periodu pokušaju da izmire sve te obaveze, ali da za dalje angažovanje nema novca, niti mogućnosti da se projekat nastavi. „Izdaci za njihove tromesečne troškove Ministarstvo su koštali oko 500 miliona dinara ili do kraja ove godine oko 800 miliona. Naše mišljenje je da je u ovom trenutku bolje da sredstva koja su obezbeđena za ove namene usmerimo poljoprivrednicima da im bar malo ublažimo štetu od suše”, rekao je Knežević.

Prema njegovim rečima, savetodavci nisu radili loše, ali je pitanje na koji način su to obavljali i da li je to Ministarstvu potrebno u ovom trenutku. „Nadam se da će najkvalitetniji od njih naći posao u narednom periodu, posebno u firmama koje su trenutno u restrukturiranju”, rekao je novi ministar poljoprivrede. Knežević je demantovao spekulacije da se savetodavcima obaveštenja o prestanku angažovanja dostavljaju SMS porukama. „Preda mnom su rešenja o raskidu ugovora sa stručnim poljoprivrednim službama koje su angažovale te ljude. Njima će to biti poslato danas (juče), a oni će ih potom pojedinačno obaveštavati o tome”, rekao je Knežević.

Međutim, agronomi savetodavci s kojima smo razgovarali potvrdili su da su SMS porukom obavešteni o otkazu. Krajem jula na adresu „Politike” stiglo je pismo agronoma savetodavaca, koji su insistirali na anonimnosti, u kome izražavaju svoje nezadovoljstvo, jer smatraju da su iskorišćeni u predizborne svrhe. Napisali su da nisu primili tri plate i da im se duguje za putne troškove, odvojen život i ostalo. Otpustila ih je, međutim, nova vlast.

– U Srbiji nije ništa novo da se pred izbore započinju epohalni projekti, otvaraju po peti put isti putevi, mostovi, fabrike, dovode investitori, ali projekat „Stručno znanje za vaše imanje” stavio je u senku sve dosadašnje predizborne programe. Ovde se ne radi o kilometrima puta nego o 1.600, ljudi, agronoma i 800.000 poljoprivrednika. Svi su nasamareni beskrupuloznim namerama DS-ovog izbornog štaba. Ovim sramnim projektom iskorišćena je mogućnost da se donatorska i budžetska sredstva iskoriste posredno u predizborne svrhe i pokuša pridobiti koji glas više – navedeno je u pismu nekoliko nezadovoljnih agronoma.

Izvor: Politika

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh