I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Preporučujemo najbolje naslove na aktuelnom Mini sajmu knjiga

U periodu od 6. do 11. novembra u knjižari Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”, održava se Mini sajam knjiga. Kao i prethodnih godina, sajam u biblioteci organizuje se nakon završetka Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, pa naši sugrađani koji nisu imali prilike da posete Beogradski sajam, mogu uživati u velikom izboru knjiga preko 80 izdavačkih kuća. Knjige se mogu kupiti po cenama koje su niže od 20 do 50 odsto u odnosu na redovne.

Preporuke i zapaženi naslovi sa Sajma knjiga u Beogradu

 

Izdavačka kuća „Geopoetika”

Na nedavno završenom 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, Geopoetika se našla u najužem izboru za Nagradu za izdavača godine, dok je knjiga „Muzej prepiske” Šona Ašera, takođe bila u najužem izboru za Nagradu za najlepšu knjigu.

Fordomanija

Muzej prepiske: Šon Ašer

„Književni ekvivalent za kutiju čokolade – zadovoljstvo u zalogajima i čistoj  zavisnosti.” -The Sunday Times Best Books of 2013

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Knjiga muzej prepiske sastavljena je od preko stotinu izuzetno neobičnih, zabavnih i inspirativnih pisama.

Nastala je kao posledica postojanja popularne veb-stranice virtuelnog Muzeja prepiske koju je posetilo više od sedamdeset miliona ljudi.

Među autorima i primaocima pisama nalaze se Graučo Marks, kraljica Škotske Marija Stjuart, Čarls Dikens, Roald Dal, Vinston Čerčil, Doroti Parker, Fjodor Dostojevski, Kurt Vonegat, Albert Ajnštajn, Elvis Presli, Džon Kenedi, Mark Tven, Mario Puzo, Ernest Hemingvej, Betoven, Mark Čepmen, Mik Džeger, Endi Vorhol, Fidel Kastro…

 

Koks ili tok vremena: Kristof Ransmajer

Ovogodišnji sajam kao počasnog gosta imao je 4 zemlje nemačkog govornog područja. Jedan od najznačajnijih autora nemačkog govornog područja, Kristof Rajnsmajer, bio je gost sajma u Beogradu. Novi roman ovog autora preporučuju i zrenjaninski bibliotekari.

Roman raskošnih boja, o kineskom caru koji ne zna za meru i engleskom časovničaru, o prolaznosti i tajni da samo pripovedanje može pobediti vreme. Najmocniji čovek sveta, Ćenlung, car Kine, poziva na svoj dvor engleskog graditelja automata i časovničara Alistera Koksa. Majstor iz Londona treba da u Zabranjenom gradu napravi časovnike kojima se mogu meriti različite brzine subjektivnih vremenâ sreće, detinjstva, ljubavi, ali i bolesti i umiranja. Na kraju Ćenlung, koji je prema jednoj od svojih bezbrojnih titula i jedini gospodar vremena, zahteva i časovnik za merenje večnosti. Koks zna da ne može ispuniti taj nesavladivi zahtev, ali ako odbije da ostvari volju božanskog cara, preti mu smrt. Tako se daje na posao.

Izdavačka kuća „Službeni glasnik”

Širom otvorenih očiju: Džulijan Barns

Zbirka Barnsovih likovnih studija prvobitno objavljenih u prestižnim časopisima (Modern Painters, London Review of Books…). Temeljno, jasno i književnim stilom koji pleni Barns nam približava ličnosti i dela slavnih umetnika iz prethodna dva veka. Njegov stil odiše visokom elegancijom engleskog intelektualca, otmenim šarmom neusiljene duhovitosti i obiljem interesantnih podataka.

 

Izdavačka kuća „Kreativni centar”

Sve je u redu: Jasminka Petrović

Nagrada za Dečju knjigu godine pripala upravo ovoj knjizi.

Nova knjiga Jasminke Petrović namenjena je tinejdžerima i bavi se pitanjima
odrastanja mlade generacije. O sukobima s roditeljima, predrasudama, vršnjačkom nasilju, traganju za identitetom, osećaju usamljenosti i besmisla Jasminkini junaci govore iskrenim i snažnim tonom, koji je pun jakih emocija.

Kratke i jezgrovite forme, poput unutrašnjeg monologa, pesme,
SMS poruke ili pisma, svedoče o bolnom lutanju današnjih tinejdžera u svetu odraslih i dodatno naglašavaju emotivni naboj koji ovi mladi ljudi nose u sebi.

Furam feminizam: Ana Pejović, Marina Veličković, Lamija Begagić

Priručnik „Furam feminizam” daje odgovore na pitanja koja tinejdžerke često postavljaju u tom uzrastu: zašto znamo više za sportiste i naučnike, nego za sportistkinje i naučnice? Zašto mama posprema kuću, a ne tata? Zašto se u školskim udžbenicima vrlo malo govori o dostignućima žena?

Junakinja knjige, trinaestogodišnja Likica, autorka bloga „Furam feminizam”, uz pomoć starije sestre i tetke istražuje ove teme i postepeno saznaje šta zaista znači biti ravnopravna. „Furam feminizam” sadrži na kraju i korisni pojmovnik feminističkih termina, iz koga čitateljke mogu dosta saznati i o istorijatu ovog važnog pokreta kod nas i u svetu.

„Lekcije koje ti možda neće pomoći da imaš sve petice, ali će ti pomoći da činiš svet pravednijim i boljim mestom za sebe i svoje prijateljice. A prva i najvažnija lekcija glasi: Ne postoji ništa, baš ništa, što devojčice ne bi mogle, ne bi smele ili bi morale da učine – samo zato što su devojčice!” – Tamara Zablocki

Knjige za decu

Priče iz vitrine: Vesna Vidojević Gajović

edicija: Pričam ti priču

Ideja ove edicije je da predstavi naslove domaćih autora na prelazu između slikovnica i ozbiljnih romana, kada se dete polako čitalački osamostaljuje, obrazložio je izdavač.

Autorka veoma čitanog romana „Kad priča priču priča”, ovoga puta otkriva nam tajni život figurica u jednoj vitrini koji otpočinje noću, kad sve utihne.

Stripovi

Ljubitelji stripa na ovogodišnjem sajmu stripa imaju široku ponudu najnovijih izdanja devete umestnosti . Da u našem gradu postoji publika koja prati izdavačku produkciju strip umetnosti, pokazuje i veliko interesovanje za ovakvom literaturom na Pozajmnom odeljenju biblioteke.

Okean ljubavi: Lupano & Panačone

Predivan nemi strip o ljubavi koju ne mogu da pobede ni oluje, ni diktature, ni ljudska glupost… Ustaljeni život bračnog para, domaćice i ribara, jedna će oluja baciti na teška iskušenja: ubeđena da je preživeo nevreme na pučini, ona će krenuti u potragu za njim… Autorski dvojac Lupano i Panačone je u knjigu, koja podseća na kutiju sardina, gusto složio sva osećanja koja sa sobom donosi prava ljubav. (Izdavač Besna kobila)

 

Radno vreme biblioteke i Kluba knjige je:

  • radnim danima – 7:30 do 19:30
  • subotom – 9:30 do 13:30

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh