I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Budućnost pivarstva je u mini pivarama

Još jedna manifestacija Dani piva je za nama. I ove godine na pivarskim štandovima nudile su se brojne vrste piva, od onih koja predstavljaju svestki brend, do manje poznatih, ali izuzetno kvalitetnih piva. Upravo u skladu sa tim, stručnjaci kažu da je budućnost pivarstva u mini pivarama. Pre svega, jer se u njima proizvode kvalitetnija i piva bogatija mineralima i vlaknima nego u velikim industrijama. Uz to, pivo se u većini slučajeva pravi direktno pred potrošačima. Već neko vreme postoje najave gradskih čelnika da bi u Zrenjaninu mogao da nikne pogon mini pivare. Time bi se bar delimično nadomestio prazan prostor koji je nastao gašenjem zrenjaninske Pivare.

Poslednjih godina beležio se trend pada potrošnje piva u Srbiji. Ipak, od pre dve godine ovaj trend se menja, i raste količina piva koja se pije u našoj zemlji. Problem Srbije je taj što nemamo svoja piva, već se ovde pivo proizvodi po stranim recepturama, jer su pivare privatizovane. Šansu za razvoj pivarskog sektora trebalo bi tražiti u mini pivarama.

“Proizvodnja piva nije samo pravljenje piva, to je nešto mnogo više od toga. Zrenjanin ima dugu tradiciju proizvodnje piva, još od 1745. godine, kada je osnovana Pivara. Možemo da kažemo da vaš grad zaslužuje da upotpuni tržište s novim oblikom poslovanja. Vi imate optimalne uslove za razvoj malih pivara. Dobro je što mladi pokazuju ogromno interesovanje za ovu vrstu proizvodnje”, kaže Milan Rambousek, ekspert za pivo iz Češke.

PerSu marketi

Milan Rambousek

Nakon raspada Austro-Ugarske monarhije došlo je do podele Evrope na severni i južni deo.

“Uprkos činjenici da je vaša zemlja imala tradiciju u pivarskoj industriji, pivarstvo se nije razvijalo istim tempom kao na primer u Nemačkoj, Češkoj, Austriji. U tim zemljama pivo je bilo jedno od tipičnih pića stanovnika. Južna Evropa je bila fokusirana na proizvodnju vina, jer je za to imala mnogo bolje uslove”, objašnjava naš sagovornik.

Mini pivare nude nove vrste piva

Tržište piva se danas konstantno razvija i stalno obogaćuje novim vrstama ovog pića.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Ako uzmemo u obzir da Srbija ima oko 7 miliona stanovnika, ukupan broj velikih pivara je relativno zanemarljiv po stanovniku u odnosu na druge države. Kada se to dodatno analizira, vidi se da su te pivare danas u vlasništvu stranog kapitala. To predstavlja problem u čitavoj Evropi. U takvoj situaciji se postavlja pitanje šta se novo može ponuditi potrošaču? Šta se nudi na tržištu, a šta nedostaje? Dolazi se do zaključka da naši potrošači i nemaju puno izbora. Oni uglavnom mogu da piju svetlo i delimično tamno pivo. To su piva koja se pripremaju po sličnoj tehnologiji. Sa sličnom količinom alkohola i šećera. To je zbog toga što pivare teže da udovolje što širem sloju potrošača na tržištu. Takvo pivo se proizvodi u velikim količinama, što znači najniže troškove proizvodnje. Za potrošače, ove činjenice ne znače mnogo jer do skoro nisu imali drugog izbora”, kaže Rambousek.

“Porast kvaliteta života i promena navika potrošača doveli su do drugačijih potreba. Potrošač danas za svoj novac traži nešto novo, nešto zanimljivije, čak i egzotično. Sada nam na tržište dolaze male pivare sa drugačijim načinima pripreme piva. Uprkos činjenici da mnoge velike pivare često pokušavaju da popune takozvane rupe na tržištu, one nisu u stanju da spreče procvat novih pivara. Velike pivare ne mogu da se porede sa malima u smislu ukusa i sastava piva. Količine specijalnih vrsta piva nisu ekonomične da bi ih velike pivare proizvodile. Ovo pivo se još naziva sezonskim ili pivom koje je namenjeno specifičnim situacijama. Zašto to Srbija ne bi iskoristila? A Zrenjanin je pogodan za male pivare”, dodaje naš sagovornik.

Pivo se u malim pivarama proizvodi pred potrošačem

Male pivare donose tržištu nove tipove piva, ali to nije njiihov jedini cilj. Činjenica je da su samo male pivare u mogućnosti da potrošačima ponude sveže, često i ne filtrirano pivo, koje se danas na tržištu i te kako traži.

“U malim pivarama se proizvodi pivo koje ima pozitivan uticaj na zdravlje potrošača. Malo je onih koji znaju na pravi način da promovišu to pivo. U ovim pivarama pivo se pravi na licu mesta, ponekad pred očima potrošača. To je danas trend u svetu. Zašto ne bismo pokazali potrošaču kako se pivo kuva? Želimo da se potrošač upozna sa procesom proizvodnje piva i da može da bira ukus tog istog piva. Potrošači tako imaju priliku da učestvuju u proizvodnji i kontroli kvaliteta tog piva. I samim tim imaju više pouzdanja u to pivo. Na taj način pivu ne trebaju nikakvi dodatni aditivi koji će ga održavati, jer se pije odmah. U takvim pivima ima više vitamina i minerala nego kod industrijskih piva. To ne znači da je pivo velikih industrija lošijeg kvaliteta. Naprotiv, reč je o savremenim tehnologijama koje tu postoje”, objašnjava Rambousek.

“Prednost malih pivara je njihova varijabilnost i ekonomija. Male pivare mogu mnogo bolje da koriste široki spektar sirovina i da efikasnije koriste različite tehnike pripreme piva. Obim proizvodnje piva je nekada toliko mali da svaka serija može da postane original. Male pivare zasnivaju svoje klubove, gde članovi mogu da učestvuju u pripremi piva”, dodaje naš sagovornik.

Specifične vrste piva mogu se proizvoditi namenski

Za razliku od velikih pivara, male često organizuju seminare, obuke, uključujući turizam.

“Praksa nekada ide toliko daleko da u malim pivarama rade profesoinalci sa odgovarajućim znanjem koje ih čini sposobnijim za te eksperimentalne poduhvate. Eksperimentalna aktivnost omogućava članovima klubova da se upoznaju sa procesom pripreme piva i pravom da učestvuju kod stvaranja receptura. To je jedan od načina na koji se brže širi svest i znanje o pivu. To je potpuno novi, drugačiji otovoreniji odnos prema pivu. Male pivare su tehnički u mogućnosti da ponude svoju proizvodnju ne samo u susednom restoranu ili kafiću, već i da nastupaju na tržištu sa svojim bocama piva u posebnim kutijama, specijalnim pakovanjima. Male serije piva se mogu se namenski prodavati mušterijama, sa štampanim logotipima ili različitim etiketama”, precizira Rambousek.

Za razliku od perioda pre dvadesetak godina, danas na tržištu ima različitih proizvođača koji mogu da naprave opremu po tačnim, specifičnim željama malog pivara.

“Prednost mini pivara je to što im ne treba mnogo početnog kapitala. Nisu im potrebni strani investitori. Mogu da postoje nezavisno, u vlasništvu jednog čoveka. Danas nije problem da se kupi odgovarajući recept za pivo po pristojnim cenama. Umesto bakarnih kazana, ulaganja mogu da budu niža ako se koriste drugi nerđajući materijali – čelične, plastične ili gumene cevi. U poslednjih nekoliko godina raste interesovanje za kupovinu tehnologija sa ručnom ili poluautomatskom kontrolom procesa proizvodnje u odnosu na potpuno automatsku kontrolu. Razlog nisu samo manji troškovi, nego je tu i faktor povećanja znanja iz oblasti pivarstva. U pivarama često vidimo da operator kada mu to odgovara zameni kompjuter u procesu proizvodnje“, objašnjava naš sagovornik.

Vlasnik mini pivare je direktno uključen u vođenje pivare

“Velika prednost malih pivara je i ta što pivo ide direktno ili najkraćim putem do potrošača tj. od rezervoara do šanka. Pivo se ne pretače. Pivari kažu da se tako pivo ne razbija. One su fleksibilne, jer su njihove serija piva male. Zbog toga se male pivare lakše snalaze u kriznim situacijama na tržištu. Isto tako važno je i odlučivanje u vođenju pivara. U malim pivarama vlasnik je direktno uključen u taj proces”, dodaje Rambousek.

Osim brojnih pozitivnih strana mini pivara, treba znati da one imaju i nedostatke.

“Nedostatak malih pivara u odnosu na velike industrije piva jeste cena piva i kraći rok trajanja njihovih proizvoda. Faktori koji utiču na veće troškove su veća potrošnja energije u odnosu na količinu proizvedenog piva, specifičnosti pakovanja i logistike. Ne možemo da zanemarimo troškove plaćanja najama prostora i poreza, kao i plate za osoblje. Tu su i drugi troškovi koji nisu vezani direktno za proizvodnju piva. Treba imati na umu da je glavni razlog više cene piva proizvedenog u mini pivarama i viša vrednost i kvalitet piva iz tih pivara”, objašnajva naš sagovornik.

“Uslov za kvalitetno vođenje mini pivare je kvalitetan poslovni plan, pravilna organizacija rada i profesionalna veština pivara i njihovih pomagača. Treba imati na umu da se iskusan i profesionalan pivar ne postaje za nekoliko dana. Proizvodnja piva je živi proces u kojem je potrebno imati srce i pravilan odnos prema poslu”, zaključuje Milan Rambousek, ekspert za pivo iz Češke.

Razvoj mini pivara u Zrenjaninu svakako bi doprineo razvoju privrede u gradu. Određeni broj sugrađana tu bi našao zaposlenje, a tržištu bi se ponudile nove vrste piva proizvedenog u Zrenjaninu. Tako više ne bi mogli da nam zameraju da organizujemo Dane piva, a da nemamo zrenjaninsko pivo.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh