I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Milan Kolak: Od hrabrog vojnika do ambicioznog lekara „Urgentnog centra“

Nakon jedne od glavnih uloga u filmu „Kralj Petar I“ gde je stao rame uz rame sa Lazarom Ristovskim, talenat mladog glumca Milana Kolaka imali smo priliku da vidimo u seriji „Južni vetar“ koja je osvojila srpsku publiku. Iako se pojavljuje u tek nekoliko scena, činjenica je da je ulogu Stevana, sina vođe jednog od kriminalnih klanova, odglumio vrlo upečatljivo. Milan Kolak je rođen u Kragujevcu, Akademiju umetnosti je završio u Novom Sadu a put ga je doveo u Zrenjanin gde je, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, dobio glavnu ulogu u predstavi „Romeo i Julija“. U godinama koje su dolazile, publika u Zrenjaninu dobila je privilegiju da gleda Kolakove glumačke bravure i u predstavama „Zrenjanin“, „Komandant Sajler“ i mjuziklu „Bilo jednom u Banatu“.

Kolak u filmu „Kralj Petar I“

Epidemija korona virusa odložila je brojne kulturne događaje, poremetila planove i uticala na komunikaciju među ljudima. Kako je situacija kroz koju smo prošli uticala na Vaše profesionalne planove i kako ste se uopšte osećali u tom periodu bez predstava, publike?

Milan Kolak: Iskreno, odmor mi je dobro došao. Trebalo mi je malo prostora da se pozabavim i drugim stvarima koje volim, a koje sam zbog posla, eto, zapostavio. Ali mi predstave, probe i kafe u pauzama baš nedostaju.

I Taxi Zrenjanin

Tokom vanrednog stanja imali smo priliku da gledamo pozorišne predstave onlajn i bez publike. Takav model se pominjao kao opcija ukoliko dođe i drugi talas epidemije. Da li mislite da bi to oduzelo onu magiju koju pozorište postiže interakcijom sa publikom?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Milan Kolak: Divno je imati priliku da pogledate snimke predstava koje se više ne igraju, a i dalje se prepričavaju. Oni kao da su neka reinkarnacija pozorišta koje više ne postoji u tom obliku. Ali svrha pozorišta je da oživljava zapisane priče tik ispred očiju publike, koja deli isti prostor, vazduh, atmosferu, pa i emociju ako je predstava uspešna. Pozorište bez takve publike ne postoji.

Zrenjaninska publika je izuzetno dobro prihvatila predstavu „Komandant Sajler“ u kojoj glumite glavnog lika. Da li je zanimljivo biti u „koži“ komandanta Sajlera? 

Milan Kolak: Imam neodoljivu potrebu da se bavim psihološkim realizmom jer nas isti primorava da tražimo dublje, hteli to ili ne hteli. A još ukoliko je komad slojevit kao Mihizov „Sajler“, onda vam se čini da ga nikad do kraja ne možete istražiti. Samim tim povećate mogućnost da vam nikada ne dosadi.

Čemu nas komandant Sajler može naučiti ako bismo pravili paralelu predstave i realnog života?

Milan Kolak: Vilhelm Sajler – lice i naličje istog novčića. Čovek koji u samo jednoj sekundi postaje ono protiv čega se silovito, bolje rečeno – manijakalno borio. Zvuči zanimljivo i kada samo pročitate a na sceni je još uzbudljivije. Mihizov komad nam govori o fenomenu fanatizma izvedenom na primeru naciste opsednutog  idejom o vlastitoj superiornosti. Bilo koja vrsta fanatizma postepeno ubija ljudskost, a ukoliko posledice nečijeg fanatizma snose drugi onda prerasta u neljudskost. Fanatizam je težak oblik neslobode, koji moramo prepoznati i sprečiti da bi svakome bilo omogućeno da bude to što jeste, čovek.

Kao komandant Sajler u istoimenoj predstavi

Nakon uloge u filmu „Kralj Petar I“ široki auditorijum je mogao da Vas vidi u popularnim TV serijama. Najpre, kakvo iskustvo nosite sa snimanja serije „Urgentni centar“? 

Milan Kolak: Snimanje serije „Urgentni centar“ traje od jula prošle godine i morali smo da napravimo pauzu gotovo pred sam kraj zbog novonastale situacije. To je dug proces koji iziskuje mnogo snage, i fizičke i mentalne. Ono što je dobro jeste to što vas takav projekat drži aktivnim, u treningu. Za osam meseci snimanja, u ulozi ambicioznog doktora, upoznao sam stotine glumaca, uradio stotine pregleda, operacija, i naučio isto toliko medicinskih termina i njihovih značenja da bih, ako ništa drugo, bez problema mogao da pružim prvu pomoć 🙂

Veliku popularnost dostigla je i serija „Južni vetar“ u kojoj tumačite Stevana koji nije puno eksponiran ali ipak ima prilično upečatljiv nastup. Šta ste naučili učestvujući u toj seriji glumeći sa proslavljenim glumcima ali i onima iz mlađe garde koji već sada pokazuju značajan glumački potencijal?

Milan Kolak: Pravo je zadovoljstvo upoznati, a kamoli raditi sa ljudima koji su uspešni u svom poslu, sa ljudima koje sam gledao kao dete. To vam daje neku motivaciju koju ćete nositi sa sobom i sa radošću možete reći da ste sada, eto, kolege. A ako sam nešto naučio, to ću tek saznati.

View this post on Instagram

🎞️ #juznivetar #juznivetarserija

A post shared by Milan Kolak (@milan.kolak) on

Koja domaća serija novije produkcije Vam je najzanimljivija?

Milan Kolak: Nažalost, nisam stigao da pogledam sve serije. Ali mi je drago da vidim da umetnici sve više i više imaju šta da kažu, imaju ideje i veruju da će moći da ih realizuju. I neke su, zaista, fantastične.

Kada biste mogli da birate svoju narednu ulogu na velikom platnu ili u TV seriji, kakva bi to uloga bila?

Milan Kolak: Voleo bih da igram nešto što mi je potpuno nepoznato, jer ta iskustva, saznanja i osećanja koja glumac ima tokom istraživanja su nešto neprocenjivo.

U ulozi Stevana u seriji „Južni vetar“

Od kolikog je značaja danas u Srbiji izlet iz pozorišnog sveta na veliko platno za razvoj karijere jednog glumca?

Milan Kolak: Nekada su glumce za filmove i serije tražili u pozorištima, a danas ih u pozorišta zovu na osnovu uloga na filmu. Čini mi se da se sve promenilo. Danas je baš teško u pozorištu napraviti dobru predstavu ili bar dobar proces. Jer glumce ne možete sakupiti zato što snimaju, zato što im to donosi širu publiku, nove kolege, pa i mnogo pristojniji novac za život.

Čekajući premijeru filma „Prolećna pesma“, publika je imala priliku da Vas vidi u trejleru, ali ne i da nasluti kakvu ulogu igrate. Kakvo iskustvo Vam je donelo učešće projektu Natalije Avramović?

Milan Kolak: ‘’Prolećna pesma’’ je primer neizdržive potrebe umetnika (u ovom slučaju rediteljke Natalije Avramović) da ispriča priču bez obzira na sve. A snimiti film nije lako. Volim da budem deo nečega što ima isključivo umetničke tendencije, a još mi je draže kada taj film nastaje u mom rodnom gradu Kragujevcu.

Koliko je danas teško ili lako dobiti ulogu u nekom ostvarenju za koje se unapred zna da će postići uspeh?

Milan Kolak: Teško je, jer ima mnogo glumaca koji žele isto što i vi, ali je sa druge strane lakše jer ima više prilika. Verujem da će svako naići na onu ključnu.

Kakvi su planovi za period koji dolazi – pozorišni i filmski?

Milan Kolak: Završavam seriju ‘’Urgentni centar’’, pripremam se za novu seriju ‘’Drim tim’’ produkcije Zillion. U pitanju je komedija o ocu jedanaestorice sinova sa kojima osniva fudbalski klub na periferiji Beograda. Priča o snovima jedne turbulentne porodice. A što se tiče pozorišta, nadamo se da će što pre početi sa radom.

Publika voli da čuje preporuke glumaca s obzirom na to da glumci svako ostvarenje posmatraju i iz drugog ugla koji nije dostupan publici. Koji biste film i koju seriju preporučili našim čitaocima?

Milan Kolak: Film „Ran“ Akira Kurosawe i seriju ‘’Kidding’’ sa Džimom Kerijem u glavnoj ulozi.

Milan Kolak je rođen u Kragujevcu, 17. aprila 1993. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Nikite Milivojevića, gde je potom stekao i master titulu. Kao najbolji u klasi dobio je priznanje „Predrag Peđa Tomanović“, koju dodeljuje Srpsko narodno pozorište. Tokom studija je igrao u predstavi Enciklopedija izgubljenog vremena, premijerno izvedenoj u Pozorištu mladih u oktobru 2015. Naredne godine dobio je ulogu u predstavi Eling i Kjel Bjarne za koju je nagrađen na festivalu Kestenburg u Banja Luci, 2017. Iste godine otpočeo je saradnju sa zrenjaninskim Narodnim pozorištem „Toša Jovanović“, ulogom Romea u tragediji Vilijama Šekspira Romeo i Julija. Prvu televizijsku ulogu ostvario je u projetu Koreni. Pažnju filmske publike stekao je ulogom vojnika Marinka Spasojevića u ostvarenju Kralj Petar Prvi, dobivši nagradu za najboljeg debitanta na Festivalu glumačkih ostvarenja Filmski susreti, u Nišu, 2019. godine. Na jesen iste godine pojavio u trećoj sezoni televizijske serije Urgentni centar. Glumio je u popularnoj TV seriji „Južni vetar“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh