I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Meštanima Lukinog Sela potrebna pomoć da izgrade crkvu u svom selu

Meštani Lukinog Sela i dalje čekaju završetak izgradnje pravoslavne crkve. Želja za ovim objektom postoji decenijama, kažu ovde. Oni koji žele da prisustvuju službama, odlaze u okolna sela.

Gradnju crkve je započeo prethodni paroh, koga je bolest sprečila u istrajanju, a ovde dodaju da njegovi saradnici nisu doprineli završetku. Sve se pokrenulo ponovo pre deset godina dolaskom sveštenika Gorana Bolobana u parohiju.

Otac Goran je poreklom iz Travnika, a do 2009. godine je živeo u Novom Sadu, kada je dobio službu ovde. Sveštenik je u Ečki i Lukinom selu, a ujedno i veroučitelj u ova dva mesta, i u Belom Blatu. Vrlo se brzo i lako uklopio sa meštanima, i kako sam ističe, oba mesta su lepa i mirna za život. U njima, dodaje, „meštani neće odmoći, ukoliko ne mogu pomoći“.

Fordomanija

„Lukino selo je malo mesto, čiji stanovnici odlaze u druga mesta u crkvu, jer u njihovom mestu nikada nije postojala. Ideja za izgradnjom crkve javila se devedesetih godina, kada je i napravljen projekat, prema kom je za grube radove bilo potrebno pet miliona dinara. U pitanju je mali objekat, koji je sasvim dovoljan za potrebe stanovnika desetina pravoslavnih kuća, koliko ih je trenutno u selu. Tada se krenulo sa izgradnjom, a veliku podršku su imali od ribnjaka Ečka, jer je tadašnji direktor Ćosović bio veoma pobožan. Većinu donacija je davao iz svojih ličnih sredstava, i nešto malo je doniralo gazdinstvo. Temelji su izliveni, i tadašnji sveštenik se u međuvremenu razboleo. Od tada je sve stalo. Njegov saradnik je trebao da usmeri sredstva za dalju izgradnju. Sredstva koja su tada bila, utrošena su u smeru pronalaska donatora i tražnje materijala, ali ništa nije realizovano, a novih sredstava nije bilo. Tu su nastali određeni problemi, i nakon nekog vremena, kada sam ja došao, ponovo smo krenuli u tu priču. Uspeli smo da na postojećim temeljima izidamo zidove, ali je crkva ostala nepokrivena. Imamo deo materijala, ali nam fale komponente poput cementa, gvožđa, građe i crepa, kako bi gradnju završili. Ukoliko bi uspeli da sve to prikupimo, grubi radovi na crkvi bi bili gotovi za mesec dana.“- naglasio je otac Goran.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Meštani Lukinog sela su sa velikom željom i voljom, krenuli u sve ovo. Zajedno sa sveštenikom učestvuju u svim etapama radova koje se odvijaju, i svi zajedno održavaju i brinu o prostoru oko crkve. Dve porodice koje pomažu u radovima, čekaju završetak izgradnje, kako bi u hramu krstile decu.

„Sada je pitanje posla, koji neće ni jedna firma da uradi, da daju glavnog majstora, a da ja dovedem radnike koji bi radili dobrovoljno. Potrebno je postaviti skelu oko cele crkve, kako bi se crkva pokrila i postavio zvonik, i ne možemo na akcije raditi. Nakon toga obaviti unutrašnje i spoljašnje malterisanje, drvenariju i elektro instalacije. Moja moralna i profesionalna obaveza je da meštanima u svemu tome pomognem. Nažalost, i pored njihovog truda imamo poteškoća, i želimo da se obratimo, onima koji su u mogućnosti da nam pruže pomoć.“ – izjavo je sveštenik Goran Boloban

Svako ko želi da im pomogne, može izvršiti uplatu na žiro račun Otp banke

Broj računa 325-9500700012442-20

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh