I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Meštani Mužlje neguju običaj održavanja mađarskih svatova (15 SLIKA)

Sa ciljem da se prikažu, neguju i sačuvaju od zaborava običaji mađarskih i mužljanskih svatova, članovi Udruženja negovatelja starih običaja „REMUS“ priredili su četrnaestu po redu tradicionalnu manifestaciju „Mužljanski svatovi“.

Manifestacija je održana u dvorištu Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor“, gde su posetioci iz svih krajeva Vojvodine mogli da prisustvuju zanimljivim programima.

I Taxi Zrenjanin

Na samom početku, održano je takmičenje u kuvanju svinjskog paprikaša. Dok se u kotlićima 22 ekipa iz naše sredine, Mađarske i Rumunije krčkalo ovo ukusno jelo, prisutni su imali priliku da pogledaju nastupe folklornih grupa KUD-ova iz Nove Crnje, Sakula, Belog Blata, Zrenjanina i Mužlje.

Iskusne kulinare smo pitali – u čemu je tajna pravog, mužljanskog svinjskog paprikaša.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Za tradicionalnu pripremu ovog jela potrebne su godine iskustva, adekvatno znanje i malo više strpljenja. Crni luk, koji mora biti iseckan na sitne komadiće, treba da se prži na malo masnoće uz postepeno dodavanje vode i soli, kako bi pustio dovoljno svoje tečnosti. Pre nego što ga položimo u posudu ili kotlić, svinjsko meso moramo najmanje dva puta oprati. Kada je meso već napola skuvano, dodajemo začine i krompir, a na kraju i tucanu crvenu papriku – pojasnili su domaćini.

Na veliku radost domaćica i domaćina, i ove godine je održan izbor najukusnijeg slatkog i slanog kolača, ali i rakija.

SUSRET DEVERUŠA I BUKLIJAŠA IZ VIŠE VOJVOĐANSKIH MESTA

U kasnim popodnevnim satima deveruše i njihovi pratioci su zajedno sa kumovima i gostima, a uz pratnju muzičara – po ovdašnjim svadbarskim običajima – krenuli od zgrade Mesne zajednice ka Svadbenom balu.

U okviru bala priređen je i tradicionalni susret deveruša i buklijaša iz cele Vojvodine, koji su uz stihove i pesme, pristigle goste „predali” kumovima, koji su ih kasnije ugostili i poželeli im veselo veče. Tokom večeri, mlade devojke obučene u venčanice, prošetale su salom Kulturno-umetničkog društva i odigrale nekoliko tradicionalnih igara.

Meštani Mužlje verno neguju i čuvaju tradiciju mađarskih svatova

Raznolikost svadbenih običaja na našim prostorima čine ovaj sudbonosni čin mladencima i svim gostima lepšim i nezaboravnim. U Mesnoj zajednici Mužlja, gde živi najveći broj meštana mađarske nacionalnosti u Srednjem Banatu, pripreme za svadbu odvijaju se u toku nedelje održavanja te značajne proslave.

Dok vredne domaćice mese i peku kolače i spremaju bogatu trpezu za svadbeni doručak, ručak i večeru, marljivi domaćini zajedno sa prijateljima podižu šator u dvorištu ili na ulici, i postavljaju klupe i stolove.

Mladini i mladoženjini prijatelji sve vreme pomažu starijima i iskusnijima i vode glavnu reč pri kićenju i ulepšavanju šatora. Iako se svadbe u poslednjih nekoliko godina sve više organizuju u prostorijama Doma kulture, svečanim salama i kafićima, postoje porodice koje se još uvek drže izvorne tradicije.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh