I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Meštani Aradca: Nesnosan smrad nam remeti život

Meštani Aradca ponovo su protestovali pred novosagrađenom farmom pilića u tom selu, nadomak Zrenjanina, žaleći se na nesnosan smrad koji se širi iz objekta, u Ulici Zrenjaninski red.

Oni su prvi put izrazili revolt početkom oktobra prošle godine, još dok je farma bila u izgradnji.

aradac
Tada su od zrenjaninske lokalne samouprave zatražili da primora dvojicu vlasnika da obustave gradnju, jer se ogromni objekat, predviđen za uzgoj 29.000 komada brojlera, nalazi u samom selu, okružen kućama, zbog čega su se plašili da neće moći da žive od buke i smrada kad farma počne sa radom. Ali, izgradnja farme nije obustavljena pošto su investitori, u regularnoj proceduri, pribavili sve dozvole. S početkom rada farme, međutim, strahovi žitelja Aradca pokazali su se opravdanim.

– Van pameti je da jedan ovakav objekat bude u samom naselju. Osim neprijatnog mirisa, tu je i problem što selo nema kanalizaciju, pa se postavlja pitanje gde završava otpadna voda sa farme – istakao je predsednik Saveta Mesne zajednice Aradac Nikola Josimov, uz napomenu da nadležni u zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi moraju što pre da se uključe u rešavanje ovog problema, jer seosko rukovodstvo nema nikakve ingerencije po tom pitanju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

U neposrednom komšiluku farme živi Paljo Hrubik koji kaže da je smrad nesnosan, zbog čega u ovim toplim danima ne sme da otvori prozore na kući. Takođe, ventilator iz živinarnika udara mu pravo u kuću.

– Živimo kao u zatvorenoj konzervi. Decu sam morao da lečim od bronhitisa, a sada strepim da im se bolest ne vrati – jada se Hrubik.

Njegov komšija Predrag Kojić, koji stanuje prekoputa farme, ukazuje na iste probleme. U kvartu od pedesetak kuća, veli on, ima sigurno tridesetak dece, čije je zdravlje najugroženije.

Da li se tu spaljuje živina i šta se tu dešava, ne znamo, ali ovo je neizdrživo – uverava Kojić, a na njegovu priču nadovezuje se jedna Arađanka koja dodaje da na žalbe meštana nadležni reaguju tako što ih upućuju na inspekciju za zaštitu životne sredine.

Inspekcija, međutim, ne radi noću, a stanovnici ovog sela tada imaju najviše problema.

– U tri ujutro valjda krene spaljivanje uginulih životinja i onda je strašno – poručuju meštani Aradca.

Izvor: dnevnik.rs/Ž.Balaban   Foto: Panoramio/Nikola Stojanović

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh