I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Mesec pravilne ishrane: U Srbiji je oko 21 odsto stanovništva gojazno

Dodelom nagrada mališanima vrtića i učenicima osnovnih škola koji su tokom prošlog meseca učestvovali na tradicionalnom likovno-literarnom konkursu Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin na temu „Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima za svet bez gladi“, uspešno je privedena kraju još jedna kampanja „Oktobar-mesec pravilne ishrane“, a ujedno je obeležen i Svetski dan hrane.

Prema rečima dr Jelene Medić Simovljević na ovogodišnji konkurs pristiglo je preko 300 literarnih i likovnih radova, iz ukupno 14 vrtića i škola što je rekordan broj ostvaren u okviru ovog tradicionalnog događaja.

-Glavni cilj kampanje jeste da se javnost, a najviše deca i mladi, na vreme i adekvatno informiše o bitnosti čuvanja zdravlja i pravilnoj navici ishrane još u najranijem uzrastu. Mi iz Zavoda za javno zdravlje savetujemo da naši građani konzumiraju raznovrsnu hranu, da obrate pažnju na izbor namirnica i da pravilno pripreme hranu. Podsećam, u našoj ustanovi je prošle godine otvoreno i Savetovalište za pravilnu ishranu – istakla je dr Medić Simovljević.

Fordomanija

Ona je dodala da se danas procenjuje da oko 820 miliona ljudi širom naše planete gladuje, od čega 60 odsto čine žene i deca.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

-Treba istaći podatak da čak četvrtina svetske populacije ima problem sa gojaznošću. U našoj zemlji je situacija veoma slična – prema istraživanjima pre nekoliko godina, u Srbiji živi oko 21% gojaznih, 35% predgojaznih i svega 40% stanovnika sa normalnom telesnom težinom. Ono što je poražavajuće jeste to da se povećava broj gojaznosti kod dece u našoj zemlji – rekla je dr Medić Simovljević.

Na kraju manifestacije dodeljenje su nagrade i specijalne zahvalnice deci, vaspitačicama i učiteljicama. Program su pesmom i recitacijama ulepšali mališani vrtića “Čika Jova Zmaj” iz Zrenjanina.

Dečiji radovi su izloženi u holu zgrade Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh