I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Međunarodni Festival tradicije i kulture 29. i 30. augusta na Trgu slobode

Druga po redu manifestacija „Festival tradicije i kulture”, koja će se održati na centralnom gradskom trgu 28. i 29 avgusta, najavljena je na konferenciji u Multimedijalnoj sali Gradske kuće. Ove godine pored 35. takmičenja u kuvanju riblje čorbe „Zlatni kotlić” i 11. „Memorijala Đula Farkaš – Farki“, svoje potencijale predstaviće gosti iz Mađarske i Slovačke.

Cilj ove privredne, turističke, kulturno-umetničke i gastronomske manifestacije je jačanje prekogranične saradnje sa gostima iz Slovačke i Mađarske na poljima evropskih projekata, turizma i kulture, ali i prikazivanja bogatstva različitosti i multikulturalnosti.

Milivoj Putić, Zoran Ljubotina, Duško Radišić, Pavel Surovi, Mikloš Koso

Milivoj Putić, Zoran Ljubotina, Duško Radišić, Pavel Surovi, Mikloš Koso

– Činjenica da je multikulturalnost najveće bogatstvo ovog regiona, dovoljna je da istakne važnost ove manifestacije. Grad Zrenjanin sprovodi uspešno projekte sa Rumunijom već dugi niz godina, ali sada želimo da unapredimo saradnju sa Mađarskom i Slovačkom. Želja nam je da sledeće godine svakog meseca održavamo kulturno-umetničke i sportske manifestacije kako bi razvili mogućnosti saradnje u privredi – izjavio je Duško Radišić, pomočnik gradonačelnika Zrenjanina.

I Taxi Zrenjanin

Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije Zrenjanina, rekao je da s obzirom na očekivanja da će „Dane piva” ovog leta posetiti oko pola miliona posetilaca, program ove manifestacije mora biti dodatno obogaćen.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Na našu veliku radost, 28. Slovačka i 29. avgusta Mađarska, predstaviće se Zrenjanincima sa svim svojim specifilnostima i regionima. Tu će biti kulturno-umetnička društva, klubovi, razna udriženja i sve ono što te dve države imaju da pokažu. Želimo da stanovništvo tih naroda koje živi u okruženju grada dođe ta dva dana na Trg slobode, a i mi ćemo predstaviti turističke organizacije i banje Srbije.

Milivoj Putić, Zoran Ljubotina, Duško Radišić

Milivoj Putić, Zoran Ljubotina, Duško Radišić

Pavel Surovi, direktor Kulturnog centra Kisač, zahvalio se Gradu Zrenjaninu na ukazanom poverenju i tome što je omogućeno da Slovaci prezentuju svoju kulturu i tradiciju.

– Slovaci i Srbi su bratski narodi, a ovo je jedan novi trenutak da se ekonomska saradnja proširi u Zrenjaninu. Na ovakav način možemo da dovedemo investitore da prezentuju banje i različita privredna društva iz Slovačke. Za ovu priliku pripremili smo jednu ekskluzivnu izložbu „Slovačka lepota”, odnosno modnu reviju starih nošnji.

Mikloš Koso, glavni menadžer evropske grupacije teritorijalne saradnje Republike Mađarske i Srbije na polju ekonomije, kulture i turizma, najavio je da će predstavnici Mađarske na ovom festivalu biti gradovi Bekeščaba, Đula i Morahalom.

– Folklorna grupa će prezentovati nizijski deo Mađarske svojim igrama, a malo spektakularniji će biti nastup udruženja „Viktorija”, koji su prošle godine na svetskom prvenstvu u vijači, koje se održalo u Las Vegasu, osvojili prvo mesto. Grad Sarvaš, koji je posebno poznat po mocareli od mleka bizona, takođe će biti predstavljen Zrenjanincima, a za njim i jedan od najvećih i najrazvijenijih gradova Mađarske, Debrecin.

Pavel Surovi, Mikloš Koso

Pavel Surovi, Mikloš Koso

Milivoj Putić, menadžer u turizmu na Ribnjaku „Ečka”, najavio je atraktivnu promociju ečanskog šarana.

– Ribarsko gazdinstvo „Ečka”, 29. avgusta na Trgu slobode kuvaće u ogromnom kazanu 1000 litara čorbe od 300 kilograma ribe. To će izgledati veoma atraktivno, ali će biti i veoma ukusna. Ukupno 2000 porcija riblje čorbe besplatno ćemo podeliti svim posetiocima.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh