I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obeležen u Zrenjaninu (FOTO)

Povodom 13. oktobra Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa organizovan je taktičko-tehnički zbor pripadnika civilne zaštite grada Zrenjanina.

Urađena je i vežba početnog gašenja požara na prostoru ispred magacina Odseka za civilnu zaštitu u ulici Vojvode Petra Bojovića 2.

PerSu marketi

Postojaća opremom civilne zaštite dopunjena je novim terenskim vozilom koje će sližiti i kao komandno vozilo za potrebe Gradskog štaba za vanredne situacije.

 

– Požari i poplave na ovom terenu predstavljaju dva najveća rizika. Što se tiče poplava, preventivno delujemo zajedno s vodoprivrednim preduzećima, tako što izmuljavamo kanale i gradimo i ojačavamo nasipe na rizičnim mestima, a kada su požari u pitanju, ta opasnost je posebno izražena u atarima, nakon skidanja useva, za šta je najveći krivac ljudski faktor. U tom smislu, veoma smo zadovoljni što našem profesionalnom vatrogasnom bataljonu pomaže gradsko vatrogasno društvo, sa 23 dobro osposobljene jedinice. Uvideli smo da najveći problemi mogu nastati u međusobnoj komunikaciji, pa smo i kroz projekat koji danas promovišemo, nabavili sredstva za poboljšanje radio-veza i time unapredili kontrolu na samom terenu – rekao je gradonačelnik i dodao da je prethodnih godina, kroz različite projekte, nabavljeno nove opreme, vozila i sredstava za delovanje u vanrednim situacijama u vrednosti od više stotina hiljada evra.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Ulaganje u prevenciju uvek je najjeftinije, a edukacija, nabavka tehničkih sredstava, izrada planskih dokumenata i osposobljavanje jedinica civilne zaštite su neophodni uslovi za uspešno upravljanje rizicima i njihovo smanjivanje. Zrenjanin je zaokružio sve te segmente i ono što preostaje je da ih unapređujemo u određenim elementima. Danas prisustvujemo tehničko-taktičkom zboru, da bismo videli čime sve raspolažemo i koliko su naše jedinice osposobljene. Zahvaljujući angažovanju Grada Zrenjanina, kao i našeg Regionalnog centra za razvoj “Banat”, značajno smo modernizovali tehnička sredstva i opremu kojom može da se reaguje u vanrednim situacijama i možemo slobodno da istaknemo da smo među jedinicama lokalne samouprave koje se ističu na ovom polju – naveo je gradonačelnik.

Šef Odseka za odbranu i vanredne situacije Gradske uprave Zrenjanin Miroslav Sladojević rekao je da je tokom ove godine, u okviru dva projekta, nabavljeno namensko vozilo i nedostajuća oprema, u ukupoj vrednosti od 5,9 miliona dinara.

 

– U pitanju je saradnja Grada Zrenjanina sa Pokrajinskom vladom i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, s ciljem jačanja kapaciteta lokalne samouprave za reagovanje u vanrednim situacijama. Nabavljeno je terensko vozilo, koje će imati i funkciju komandnog vozila za potrebe Gradskog štaba za vanredne situacije, a od opreme smo. izemđu ostalog, dobili vodene i muljne pumpe, agregate za napajanje električnom energijom, kao i motorne testere namenjene početnom gašenju požara – istakao je Sladojević.

Svakog oktobra obeležava se Svetski dan borbe protiv prirodnih katastrofa, a Međunarodni dan smanjenja rizika od prirodnih katastrofa obeležava se od 1989. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija ukazala na ogroman značaj borbe protiv prirodnih katastrofa. Ovog 13. oktobra, različitim kampanjama, UN podiže svest o značaju uticaja ljudi i važnosti borbe za sigurniju budućnost.

 

 

 

 

 

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh