I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Studenti tekstila iz Zrenjanina sarađivaće sa kineskim kompanijama

Deseta međunarodna konferencija „Tekstilna nauka i privreda“ koju organizuje Katedra za tekstilno odevne nauke i dizajn Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“, otvorena je danas u Zrenjaninu.

Ovoj konferenciji značajnoj za oblasti obrazovanja tekstilnih inženjera u Srbiji, prisustvovali su predstavnici univerziteta iz Šangaja, Turske, Temišvara, Budimpešte, Travnika, Etiopije, kao i predstavnici ministarstva privrede, prosvete, Privredne komore Srbije i grada Zrenjanina.

Prvi dan ovog dvodnevnog događaja protekao je u predstavljanju stručnih radova iz oblasti tekstilne industrije, proizvodnje i obrazovanja, a učesnici su u pauzama obišli tekstilne laboratorije na zrenjaninskom fakultetu, a zatim prisustvovali modnoj reviji. Profesori i privrednici imali su priliku da ukrste interese u zajedničkom razgovoru o mogućim saradnjama. Ta inicijativa nazvana je simbolično „Jedan pojas – jedan put“.

I Taxi Zrenjanin

Za ovu konferenciju je stiglo 40 radova iz 13 zemalja, što potvrđuje da je Tehnički fakultet u Zrenjaninu postao značajna institucija u oblasti obrazovanja tekstilnih inženjera u Srbiji. Stigli su radovi iz Kine, Turske, Hrvatske, Rumunije, Mađarske, Kambodže, Bosne i Hercegovine, Etiopije, Irana, Švedske i Nemačke.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Profesor dr Vasilije Petrović, prodekan za nauku i šef katedre za tekstilno odevne nauke i dizajn Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ osvrnuo se na desetogodišnju tradiciju održavanja konferencije, i uspehe koji su tokom tog perioda postignuti.

– Okupljali smo ugledne stručnjake, naučnike od Amerike do Kine. Eksperti francuske kompanije Lektra čiji su predstavnici i danas sa nama, dali su nemerljiv doprinos u pružanju informacija o savremenim privrednim kretanjima i svetskim trendovima iz oblasti mekih materijala. Putem programa CEEPUS, u inostranstvu je boravilo 50 naših studenata. Kroz Erasmus program, u razmeni je učestvovalo 17 naših studenata i po desetak profesora i saradnika sa obe strane. Na praksi u Nemačkoj bilo je oko 40 naših studenata tekstila, a u Šangaju 15 studenata i dva nastavnika, istakao je prof dr Petrović.

Vizija zrenjaninskog fakulteta i Katedre za tekstil jeste obrazovanje studenata u pravcu pokretača domaćih tekstilnih preduzeća koja bi imala po 30 zaposlenih inženjera i nekoliko šivača uzoraka. Takva preduzeća bi poslove šivenja trebalo da obavljaju u zemljama sa jeftinom radnom snagom.

– Ono što je takođe važno istaći, danas smo promovisali Ugovor koji je potpisan u Šangaju sa regionalnim Udruženjem Jiangsu Haimen Industrial Zone koje zapošljava 500.000 radnika, a kroz koje će se naši studenti uključiti u izradu dizajna kućnog tekstila za kineske kompanije. Ključ uspeha naše katedere je uvođenje mladih sradnika u nastavu. To želimo da, kao pravilo, postavimo i u privredi, dodao je prof dr Petrović.

Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, istakao je da će najavljena razmena studenata iz Zrenjanina i studenata iz Kine biti nastavak jedne dobre prakse koja je započeta u našem gradu.

-To je sjajna stvar. Videli smo kako to radi Gazprom, odnosno NIS, pa se zahvaljujući dogovorenoj razmeni naši studenti obrazuju u Rusiji, njihovi profesori dolaze ovamo, i verujem da će se to desiti i sa tekstilnim inženjerima. Koliko vidim, velika je zainteresovanost i naših profesora i naših studenata za takvu ideju, rekao je Janjić.

Drugi dan međunarodne konferencije biće posvećen poseti gostiju iz inostranstva Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu i obilasku mesta od kulturnog značaja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh