I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Medijacija, alternativni i bolji način rešavanja sporova

Povodom Evropskog dana civilne pravde u zgradi pravosudnih organa u Zrenjaninu održan je tradicionalni „Dan otvorenih vrata“.

Za sve goste i zainteresovane građane kao i učenike ovoga puta u sudnici je održana  simulacija procesa medijacije u kom dve strane u sporu pokušavaju da uz pomoć medijatora tj. posrednika nađu zajednički prihvatljivo rešenje.

PerSu marketi

 

Medijacija „jeftinija“ u proseku od 35 do 60 %

Medijacija označava posredovanje i u ovom slučaju je alternativni i najčešće bolji način rešavanja sporova između stranaka. Nezavisno, neutralno i nepristrasno lice odnosno medijator ili posrednik pomaže stranama u sporu da dođu do uzajamno prihvatljivog rešenja.  Specifičnost medijacije kao brzog i jeftinijeg postupka je što sve strane zadržavaju potpunu kontrolu i niko umesto njih samih ne može doneti odluku o načinu rešavanja spornog odnosa. Ukoliko do sporazuma dođe, zaključuju ga u zajedničkom interesu koji je u ovom slučaju presudan, a ne pravo kako je slučaj u sudskom postupku..

U poređenju sa redovnim troškovima sudskog postupka i u zavisnosti od vrednosti spora ovakav postupak jeftiniji je od 35 do 60 %, a statistike govore da se preko 80% medijacija završi uspešno. Za rešavanje jednog predmeta pred prvostepenim privrednim sudovima u Srbiji potrebno je u proseku preko 11 meseci, za razliku od medijacije, koja spor reši uglavnom na dva do pet sastanaka, u periodu od jednog do tri meseca. Zrenjanin se u ove statistike ne uklapa jer još nije bilo sporova rešenih na ovaj način.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prisutne goste pozdravili su predsednica Višeg suda Biljana Martinović, predsednik Osnovnog suda Zlatoje Ankić i predsednik Privrednog suda Radomir Radojčić

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh