I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Deca iz Botoša pripremila medenjake za manifestaciju „Evropsko selo“

Osnovna škola u Botošu se ozbiljno priprema za manifestaciju „Evropsko selo“ koja bi trebalo da se održi 10. maja u Zrenjaninu. Tog dana botoški školarci će predstavljati Irsku. Osim činjenica koje uče o toj zemlji, deca su na radionici, koja je nedanvo održana, pripremila medenjake koje će deliti posetiocima manifestacije. 

Na radionici za izradu medenjaka, koja je održana u prostorijama predškolske ustanove u Botošu 15-oro dece, uzrasta od prvog do osmog razreda, pripremalo je medenjake.

Fordomanija

“Ovo je prvi put da sam držala radionicu za izradu medenjaka. Mogu da kažem da su deca bila oduševljena. Testo od kojeg smo pravili medejake sam dan ranije zamesila, jer ono mora da prenoći u frižideru. Reč je o testu koje je pravljeno po receptu za klasične domaće medenjake. Od sastojaka tu idu med, brašno, mast, a može i margarin da se stavi, jaja, soda bikarbona. Na radionici smo razvijali to testo, vadili oblike modlama, pekli medenjake i dekorisali ih”, počinje priču Daliborka Dimitrijević, mentor na radionici za izradu medenjaka.

“Napravili smo više od sto medenjaka. Ukrasili smo ih smesom od belanaca, prah šećera i limuna. Naravno, u to smo ubacili boje po želji dece. Od oblika učesnici radionice su pravili cvetiće, srca, detelinu sa tri lista, zvezdice. I deca kažu da im je ovo bilo prvi put da su pravili medenjake. Tražili su recept kako bi mogli i kod kuće da ih prave. Mlađi su uglavnom crtali cvetiće i tufnice, a stariji su baš dosta kombinovali i boje i oblike i slike. Najčešće su pitala koliko testo mora da stoji, koliko moraju da se suše medenjaci, koliko gotovi medenjaci mogu da stoje… Raspitivali su se oko finesa za šaranje medenjaka”, dodaje naša sagovornica.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Deca su najviše pravila medenjake u obliku deteline sa tri lista

Naša sagovornica kaže da medenjaci mogu da stoje i po 2-3 meseca i da i dalje budu zdravi, da mogu da se jedu. Uslov je da budu upakovani ili zatvoreni u nekoj posudi.

“Mogu vam reći da sam se iznenadila kako su deca sve ovo prihvatila. Odlično su sve odradila, jako su kreativna. Oko ideja za ukrašavanje sam im malo pomogla, ali su uglavnom imali svoje ideje kako bi to trebalo da izgleda. Svi su rekli da ih obavezno pozovemo ako se opet bude organizovala ovakva radionica”, kaže Daliborka.

Radionicu smo održali u sklopu saradnje sa školom, a sve iz razloga što je naše udruženje prihvatilo da kumuje školi. Rekli smo da ćemo se odazivati kada god nas iz škole pozovu za pomoć, ali i da ćemo sami organizovati različite radionice za decu. Povod za ovu radionicu je to što će osnovna škola iz Botoša učestvovati na manifestaciji “Evropsko selo” 10. maja i tada će predstavljati Irsku. Zbog toga od medenjaka najviše ima onih u obliku deteline sa tri lista i oni su naravno zeleni. Ideja je da te medenjake deca poklanjaju posetiocima”, objašnjava Ksenija Grujić, predsednica Udruženja žena “Vredne ruke” iz Botoša.

“Deca su dobrovoljno doša na radionicu. Sve su sami radili. Vrlo, vrlo su kreativni i mislim da bi sa njima više trebalo da se radi van nastave, da se organizuju različite radionice. Ova radionica je i za njih i za nas bila nešto novo. Jako su lepo prihvatili sve ideje, sugestije”, dodaje naša sagovornica.

Osim ove radionice, žene iz udruženja planiraju da u narednom periodu deci u školi održe i radionicu veza, kao i da im pomognu u organizaciji Dečje nedelje.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh