I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Matijević od Todorića kupuje vojvođanske oranice

Srpski biznismen Petar Matijević kupio je od hrvatskog kolege Ivice Todorića vojvođanske njive, tačnije, kompaniju „Dijamant agrar”, koja ima 4.500 hektara, saznaje „Dnevnik”.

njiva

Dok se priča o tome da će najveći hrvatski biznismen Todorić i njegov „Agrokor” kupovati srpske uljare, to jest „Viktorija oil” u Šidu, i tako značajno ojačati pozicije u prerađivačkoj industriji Srbije, ovdašnji „kralj mesa” mu uzima primarnu poljoprivrednu proizvodnju – njive, farme i sve ono što uz njih ide.

Pretežna delatnost „Dijamant agrara” sa sedištem u Zrenjaninu je ratarska proizvodnja, i to u proizvodnim centrima „Bratstvo”, „Stajićevo”, „Rasadnik” i „Planta”. Ima oko 160 zaposlenih. Uz ratarstvo, „Dijamant agrar” bavi se i uzgojem stoke, to jest junadi. Podsetimo, 2010. godine Ivica Todorić je otvorio farmu za tov junadi „Planta” u Futogu (u sastavu „Dijamant agrara”), a u nju je, uz otkupni centar voća i povrća u Begeču, investirao oko 12 miliona evra. Na „Plantinim” njivama u futoškom ataru, inače, proizvode se ratarske kulture i postižu dobri rezultati.

I Taxi Zrenjanin

Todorić je već desetak godina prisutan na vojvođanskim njivama, a gazduje i velikim kompanijama u Srbiji. U njegovom vlasništvu su „Frikom” „Mivela”, zrenjaninska fabrika „Dijamant”, koja je svojevremeno i osnovala „Dijamant agrar”. Jedan od prvih poslovnih poteza hrvatskog biznismena u Srbiji bio je upravo kupovina uljare „Dijamant”. Ta fabrike je 2004. godine, kada ju je Todorić kupio, držala više od trećine tržišta ulja. U slučaju da preuzme i uljaru u Šidu, poznatu po brendu „Iskon” i najsavremenijem pogonu za proizvodnju suncokretovog ulja na Balkanu, imao bi najveći deo tog kolača. Međutim, spekuliše se i o tome da mu je u planu da proda uljaru „Dijamant”, a kao mogući kupci pominju se i srpske i evropske kompanije, tako da je, kada je o tržištu ulja reč, još uvek sve neizvesno.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Takođe, u Todorićevim rukama u Srbiji su i trgovačke kuća „Idea”, odnosno „Merkator-S”, kao i „Superkartica”. U našoj zemlji „Agrokor” zapošljava 7.000 radnika.

Matijević u Srbiji ima dvadesetak preduzeća i 128 maloprodajnih objekata. Ima oko 2.000 radnika, a obrađuje 27.000 hektara zemlje. I sada je najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, a kupovinom 4.500 hektara od Todorića te pozicije će još više ojačati. Industrija mesa „Matijević” godišnje preradi četiri miliona pilića, 300.000 svinja i 13.000 junadi.

Izvor: Dnevnik.rs/S. Gluščević

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh