I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Marija Basta: Da bi bio uspešan muzičar moraš da vežbaš svakodnevno

Marija Basta je rođena u Srpskoj Crnji. Završila je srednju muzičku školu  “Josif Marinković” u Zrenjaninu, odsek harfa i u to vreme živela je u Domu učenika Angelina Kojić-Gina. Diplomirala je 2020. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi vanr. prof. Staše Mirković Grujić i višeg str. sar. Mine Momčilović. Prošle godine Marija je ostvarila veliki uspeh u Italiji. Na takmičenju “ SuONI d Arpa” dobila je treću nagradu i specialnu nagradu za najbolje izvođenje zadate kompozicije. O tome kako se seća vremena provedenog u Zrenjaninu, ali i o planovima u muzičkoj karijeri govorila je za portal I love Zrenjanin.

Marija Basta

Marija basta trenutno pohađa master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i na konzervatorijumu “Giuseppe Tartini” u Trstu.

„Moj put kao muzičara počeo je u Kijevu u Ukrajini davne 2004. godine. Posle samo godinu dana školovanja dobila sam zvanje laureata na takmičenju Mladi virtuoz. Nakon te nagrade postajem stipendista gradonačelnika KIjeva. Do sada sam osvojila više od dvadeset nagrada na takmičenjima u Srbiji i inostranstvu. Među njima Klasika i džez, Art premium, Petar Konjović, Republičko takmičenje, Vojvodjanski festival harfe, Glowing harp… Nastupala sam u Kijevskoj filharmoniji, na konzervatorijumu Petar Čajkovski, u Kijevskom lutkarkom pozorištu. Kada govorimo o Srbiji imala sam nastupe u SKC-u, Zadužbini Ilije M. Kolarca, Novosadskoj Sinagogi, Gradskoj kući Novog Sada, Kulturnom centru, Tašmajdanu…“, kaže Marija Basta.

PerSu marketi

Marija je član Dua Orfej

„Dugogodišnji sam član Dua Orfej. Pijanistkinja Ivana Damjanov i ja postigle smo velike uspehe u kamernoj muzici. Osvojile smo značajan broj nagrada. I to na Republičkom takmičenju, Davorin Jenko&quot, Mita Topalović… Nastupale smo na raznim festivalima uključujući Boljšoj festival na Mokroj gori. Oktobra 2019. godine kao solista sam nastupala sa gudačkim orkestrom Roberta Lakatoša u Novom Sadu i Beogradu“, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Marija se, takođe, bavi plesom.

„Od 2018. godine radim kao profesionalni plesni sudija i član plesnog kluba “Ideal”. U poslednjih pet godina sa klubom sam učestvovala i sudila u više od 10 država“, navodi Basta.

U Zrenjaninu uvek možeš da upoznaš nove ljude

Za Dom učenika Angelina Kojić-Gina Mariju vežu samo lepe uspomene.

„Često mi se desi da u Novom Sadu sretnem ljude iz doma sa kojima uvek podelim neke lepe uspomene iz srednjoškolskog života. Ostala sam u kontaktu sa mnogim ljudima sa kojima održavam prijateljstva i dan danas. Mislim da je Zrenajnin savršen grad za srednjoškolce. Dovoljno je velik, tako da uvek upoznaješ nove ljude iz različitih mesta. Takođe, ima dosta zanimljivih kafica. U Zrenjanin dolazim jednom u dva meseca. Moje novo omiljeno mesto u tom gradu je Central Perk, koji je kopija kafica iz kultne serije “Friends”“, objašnajva naša sagovornica.

„U muzičkoj školi sam upoznala moju profesorku harfe Jelenu Grbič Božić, koja mi je pomagala da napredujem kao svirač. Takođe, bila mi je poput najboljeg druga, menedžera i psihologa. Mnogo mi je značilo to što je Dom učenika bio blizu moje srednje škole i što sam u njemu uvek imala sa kim da popričam o raznim temama“, dodaje Basta.

Marija kaže da su je roditelji uvek podržavali u odluci da se bavi muzikom.

„Roditelji su me usmeravali ka pravom cilju. Harfu sviram od svoje šeste godine. Posle nekoliko godina sam shvaila da zapravo to volim i da bih želela da se bavim time ceo život. Koliko je teško svirati harfu je teško pitanje. Činjenica je da nikad nećeš savršeno svirati konstantno. Umetnost, kao i sport zahteva posvećenost i svakodnevni rad. Ne mogu da kažem da je neki drugi instrument lakše ili teže svirati, zbog toga što svaki ima svoju specifiku i svaki zahteva rad i talenat“, obajšnjava naša sagovornica.

U domu je pravi studentski ili srednjoškolski život koji ima posebne čari

Pandemija je i te kako uticala na rad umetnika.

„Nažalost, u proteklih godinu dana nije bilo puno nastupa zbog pandemiije. Ali, pamtim koncert na Kolarcu gde je kvartet harfi nastupao sa dve kompozicije. To je bilo divno iskustvo i zaista lepa saradnja sa koleginicama sa Akademije umetnosti u Novom Sadu. Što se tiče planova, zbog pandemije sam ostala u Srbiji i trenutno pohađam online nastavu u Trstu. Nadam se da će se uskoro to promeniti i da ću konačno od sledećeg semestra biti u Italiji“, kaže Basta.

Iskustvo iz doma učenika je nešto što se pamti za ceo život.

„Iskreno nisam očekivala da će mi u domu biti toliko lepo. Imala sam super cimerke koje su uvek bile za druženje. Kad je trebalo pomagale smo jedna drugoj i podžavale se. Često mi se nije išlo kući zbog tako dobre atmosfere. Posle tako lepog iskustva ja sam nastavila da živim u domu i tokom studija. Mislim da je to bila dobra odluka, jer je u domu pravi studentski ili srednjoškolski život koji ima posebne čari i privilegije“, zaključuje na kraju razgovora naša sagovornica.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh