I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Manjak medicinskog osoblja u bolnici i ambulantama

Posledica manjka lekara u Banatu i najnovijeg izostanka Zrenjanina sa spiska Ministarstva zdravlja, kojim se pojedinim bolnicama u Srbiji dozvoljava novo zapošljavanje, jeste sve teže organizovanje pojedinih službi.

bolnica11
Tako Odeljenje za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Zrenjanin od 1. avgusta radi po letnjoj organizacionoj šemi, prijemno trijažna ambulanta u popodnevnoj i noćnoj smeni, a vikendom i praznicima 24 sata, dok u prepodnevnoj smeni zbrinjavanje organizuju domovi zdravlja.

Deficitarni su internisti, ginekolozi, psihijatri, hirurzi, kardiolozi. Proporcionalno tome nedostaju i medicinske sestre – objašnjava dr Gordana Kozlovački, direktorka zrenjaninske bolnice.

Zrenjaninska bolnica podnela je zahtev Vladinoj komisiji za davanje saglasnosti za dodatno zapošljavanje i radno angažovanje da odobri prijem 21 medicinskog radnika. Sa tim brojem radnika ova zdravstvena ustanova bila bi samo na početnoj poziciji pre stupanja na snagu zabrane zapošljavanja u javnom sektoru. Dakle, i dalje bi ostao ogroman problem sa manjkom medicinskog osoblja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

– Bolnici bi puno značilo da obnovi broj lekara, medicinskih sestara i zaposlenih u tehničkom sektoru koji su u poslednje vreme otišli u penziju, a čija mesta nisu popunjena zbog toga što je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. U bolnici, koja pruža zdravstvene usluge stanovnicima svih pet srednjobanatskih opština, trenutno je 23 radnika manje u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Ranije ih je bilo 1.041, a sada 1.018. U penziju je otišlo pet lekara, isto toliko medicinskih sestara, 11 radnika u tehničkom sektoru i dvoje iz kadrovske službe – kaže direktorka Kozlovački.

 

PROBLEM I U AMBULANTAMA

Sa manjkom lekara suočava se i Dom zdravlja u Zrenjaninu, a ovaj problem odražava se, kažu, na rad ustanove i funkcionisanje ambulanti u gradu i okolnim selima.

Po normativima, fali nam devet lekara. Dakle, toliko bi nam trebalo da bismo bili na graničnom broju. Ali, ako jedan lekar ode na godišnji odmor ili na bolovanje, već smo u problemu. Ovaj problem je izražen zbog velikog broja naseljenih mesta na području grada. Samo u selima, gde živi 46.851 stanovnik, imamo 23 zdravstvene ambulante i još 12 u gradu, a tu su i druge službe koje deluju u okviru Doma zdravlja – objašnjava v.d. direktora Doma zdravlja mr Miodrag Subić.

U Srednjobanatskom okrugu u ovom momentu nedostaje 216 lekara, i to u poređenju sa republičkim prosekom. U odnosu na pokrajinski prosek manje ih je 108. Tako Nišavski okrug ima 44 lekara na 10.000 stanovnika, a srednji Banat svega 18 lekara.

Izvor: Danas.rs/M. Pudar

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh