I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Najnovije vesti

Manifestacijom „Zelena jabuka“ obeležen mesec pravilne ishrane

Manifestacijom „Zelena jabuka“ u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ danas je obeležen mesec zdrave ishrane.

Ova manifestacija prenosi se sa škole na školu, te je tako prošle godine održana u Stajićevu, a naredne godine domaćin će biti Osnovna i srednja škola „9. maj“ u Zrenjaninu.

zelena-jabuka1

Program je započeo priredbom u kojoj su nastupali učenici nižih i viših razreda, a zatim i folklorna grupa Centra za očuvanje tradicionalne kulture „Đerđef“.

I Taxi Zrenjanin

Nakon priredbe, u učionicama su organizovane radionice za izradu jestivih kreacija od voća, povrća i žitarica. Stolovi su za čas bili prekriveni figuricama, ikebanama, maštovitim igračkama, a pravio se i nakit od kandiranog voća.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

zelena-jabuka

zelena-jabuka3

zelena-jabuka4

zelena-jabuka5

zelena-jabuka7

zelena-jabuka6

 

Po završetku radionica, učenici su međusobno razmenjivali svoje jestive „eksponate“ naučivši pri tome da zdrava hrana može biti lepša, ukusnija i korisna za razliku od brze hrane i grickalica kojima su pretežno okrenuti.

– Ova manifestacija je važna za decu zato što treba i praktično da usvoje navike o zdravoj ishrani. U školi, prvom i drugom razredu, kroz predmet „Svet oko nas“ učimo o piramidi ishrane, zdravim namirnicama i onim koje to nisu, kako bi deca znala da naprave razliku. Oni sve to lepo usvajaju, ali na žalost, današnje vreme je tako da se živi brzo, roditelji su preopterećeni poslom, obavezama, smenskim radom i nemaju dovoljno vremena da se dublje pozabave ovim pitanjem. Kraj dana mnogi završe brzom hranom što nije dobro. Većina dece ujutru ne doručkuje, a malo njih i ruča kada smo u popodnevnoj smeni. Ovakvim druženjima u kojima učestvujemo svi zajedno – deca, roditelji i učitelji, pokušavamo da sve ono što teorijski naučimo, primenimo, unesemo u jelovnike i bar se potrudimo da promenimo jedan deo loših navika, rekla je portalu I love Zrenjanin učiteljica Vesna Škara.

Nutricionisti ističu da je uloga roditelja u ishrani dece školskog uzrasta presudna, te neki od saveta glase: budite dosledni, budite dobar pimer, povedite decu u kupovinu, svakog jutra napravite doručak, neka hrana izgleda zabavno, izbegavajte gotovu hranu za decu, umešajte povrće u drugu hranu, postavite granice i na kraju – budite strpljivi.

Vrlo iscrpan i koristan „Vodič kroz zdravu ishranu dece“ Crvenog krsta Srbije pročitajte OVDE.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh