I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Manifestacija običaja i svatova na starinski način

Članovi Udruženja negovatelja starih običaja „RÉMUSZ“ iz Mužlje organizovali su u subotu, 22. aprila tradicionalne, dvanaeste po redu „Mužljanske svatove“.

Događaj je održan u dvorištu Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor“.

Manifestaciju, koja ima za cilj da se od zaborava sačuvaju običaji mađarskih i mužljanskih svatova, kao i da se ovdašnje tradicije sa posebnom pažnjom prenesu na mlađe generacije, zvanično su otvorili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura i član Nacionalnog saveta Mađara Đula Madaras.

PerSu marketi

Domaćini su tokom prepodneva meštanima i gostima iz okolnih naselja priredili zanimljive programske sadržaje, u okviru kojih su organizovana takmičenja u kuvanju mužljanskog svinjskog paprikaša, održan je izbor najukusnijeg slatkog i slanog kolača, ali i rakija, nakon čega je priređen i bogat kulturno-umetnički program. Folklornim pesmama i plesom nastupili su gosti iz Torde, članovi više sekcija KUD „Petefi Šandor” i muzički orkestar Udruženja negovatelja starih običaja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prema oceni stručnog žirija, prvo mesto i nagrada za najbolji svinjski paprikaš pripala je najmlađem učesniku, kuvaru iz Belog Blata, Vlatku Hromčiku. Drugo mesto je pripalo Udruženju ljubitelja vina „Sveti Martin” iz Mužlje, dok je treće mesto osvojio Đerđ Šarkanj iz Belog Blata.

U kategoriji najukusnijih svadbarskih slanih i slatkih kolača, nagrade su pripale vrednim domaćicama Margitki Tadejin, Žužani Biro, Ireni Boršoš, Rozaliji Koso, Mariji Madaras, Iloni Konja, Eržebet Gera, Eržebet Havran i Juliški Čordaš. Najbolje rakije od šljive, kruške, kajsije, grožđa, limuna i mandarine su dela domaćina Đerđa Šagija, Nandora Kovača, Režea Čontija i Pala Emana.

U kasnim popodnevnim satima deveruše i njihovi pratioci su zajedno sa kumovima i gostima, a uz pratnju muzičara – po ovdašnjim svadbarskim običajima –  krenuli od zgrade Mesne zajednice ka Svadbenom balu. U okviru bala priređen je i tradicionalni susret deveruša i buklijaša iz cele Vojvodine, koji su uz stihove i pesme, pristigle goste „predali” kumovima, koji su ih kasnije ugostili i poželeli im veselo veče. Tokom večeri, mlade devojke obučene u venčanice, prošetale su salom Kulturno-umetničkog društva i odigrale nekoliko tradicionalnih igara.

Podršku ovogodišnjoj manifestaciji pružili su fondacija „Bethlen Gábor”, Nacionalni savet Mađara, grad Zrenjanin, Salon venčanica „Tina“  i Mesna zajednica Mužlja.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh