I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Malobrojne javne telefonske govornice i dalje funkcionišu u Zrenjaninu

Koliko se tehnologija brzo razvija možda se najbolje vidi u oblasti telekomunikacija. Ono što je pre deceniju ili dve izgledalo gotovo nemoguće danas je naša svakodnevica. Pa, tako pre 20-ak godina skoro da nije bilo ljudi u Srbiji koji nisu koristili javne telefonske govornice. Sa Halo karticama bilo je moguće pozvati onog ko vam je u tom trenutku bio potreban, bilo da se nalazite na ulici, na železničkoj ili autobuskoj stanici, u bolnici… Razvoj mobilne telefonije omogućio nam je da telefon ne tražimo na javnom mestu, već da ga nosimo uvek i svuda sa sobom. Zbog toga ne čudi što je većina javnih telefonskih govornica u našoj zemlji otišla u istoriju. Koliko ovih aparata još ima u Zrenjaninu i da li se koriste proveravali smo u kompaniji Telekom Srbija.

arhivska fotografija

Javne telefonske govornice su u Srbiji u upotrebi od 1999. godine. Prava revolucija je bila postavljanje crvenih telefona na ulicama i u značajnijim javnim ustanovama sa kojih je bilo moguće uputiti poziv koristeći tzv. Halo karticu. Danas se mnogi tih telefona samo sećaju, dok mlađe generacije i ne znaju da su javne telefonske govornice ikada postojale.

20

I Taxi Zrenjanin

„Tokom godina broj govornica se povećavao i one su bile dostupne na celoj teritoriji Srbije. Tako ih je, na primer, 2017. godine bilo 2.357. U ranijem periodu govornice su bile znatno više korišćene nego danas. Posebno na mestima poput autobuskih i železničkih stanica ili u objektima poput bolnica. U tom periodu najviše su se koristile za lokalni telefonski saobraćaj ka fiksnim brojevima, a manje za međugradski saobraćaj ili za pozive ka mobilnim brojevima. Uporedo sa rastom korišćenja mobilnih telefona primetan je značajan pad telefonskog saobraćaja koji dolazi sa javnih govornica. U skladu sa tim, trenutno je na teritoriji Srbije u upotrebi znatno manji broj govornica nego ranije”, kažu u kompaniji Telekom Srbija.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

arhivska fotografija

U Zrenjaninu postoji 26 ispravnih javnih telefonskih govornica

Iako ne deluje tako, u Zrenjaninu i dalje postoje Halo govornice. Istina njihov broj se u poslednje tri godine prepolovio. Naime, 2017. godine u gradu na Begeju bilo je 50 ispravnih javnih govornica, a u 2020. samo 26. Istovremeno, prošle godine u Kikindi ih je izbrojano tek šest. Proteklih godina ove govornice su se neretko nalazile na meti vandala.

“Uzimajući u obzir da su se Halo govornice najčešće nalaze na javnim površinama bilo je slučajeva da su one bile uništavane. Kompanija se po prijavi korisnika trudila da ih popravlja i održava u funkciji. Telekom Srbija sa demontiranim govornicama postupa kao i sa svom ostalom rashodovanom opremom, a u skladu sa važećim zakonskim odredbama. Svesni daljeg pravca razvoja tehnologije i promena korisničkih navika kada su u pitanju komunikacije, kompanija Telekom Srbija u saradnji sa partnerima, želi da u narednom periodu osavremeni govornice i prilagodi ih potrebama budućeg vremena”, zaključuju u Telekomu.

arhivska fotografija

Kako se interesovanje za korišćenje javnih telefonskih govornica smanjivao, tako se smanjivao i broj objekata u kojima je moguće kupiti Halo kartice. Nekada su one mogle da se nađu u svakoj radnji i na svakoj trafici, što danas nije slučaj.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh