I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Mali most večeras u ljubičastom – obeležavamo Svetski dan prevremeno rođenih beba

Jedan od gradskih simbola, Mali most u Zrenjaninu, večeras će biti osvetljen samo ljubičastom dekorativnom rasvetom, u znak obeležavanja 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođenih beba.

Boja svetlosti inkubatora, ljubičasta, simbol je Svetskog dana prevremeno rođenih beba, a drugi simboli su podrška i briga za sve koji na neki način preživljavaju teške trenutke borbe zajedno sa malenim bebama.


Počev od 2011. godine, ovaj dan je uvršten u kalendar Svetske zdravstvene organizacije, kao dan podizanja svesti o svim izazovima sa kojima se susreće nedonošče, o informisanju o jednostavnim, a delotvornim rešenjima i o saosećanju za članove porodice prevremeno rođene bebe.

Prevremen porođaj se definiše kao porođaj tri i više nedelja pre termina. I pored svih nastojanja i napretka medicine, granica preživljavanja tako rođenih beba je oko 23. nedelje trudnoće. Od oko 15 miliona prevremeno rođenih beba svake godine širom sveta, oko milion njih neće preživeti. Prema podacima Instituta za neonatologiju, u Srbiji se svake godine rodi oko 4.200 takvih beba i da bi preživele često je neophodno da i više meseci provedu u inkubatorima dok ne ojačaju dovoljno za izlazak u otvoren prostor i svet kao i druge bebe.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Zrenjanin se, ljubičastom rasvetom Malog mosta, simbolično pridružuje gradovima u Srbiji i svetu koji će svoje karakteristične objekte i prostore večeras osvetliti tom bojom. Inicijativa za obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođenih beba u našem gradu potekla je od roditelja takve dece i Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave, a prihvatio je i podržao gradonačelnik Zrenjanina.

Izvor: zrenjanin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh