I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Mali most u narandžastoj boji – podrška Zrenjanina borbi protiv nasilja nad ženama

Zrenjanin će i ove godine biti uključen u globalnu kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, u periodu od 25. novembra do 10. decembra, potvrdili su danas članovi Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja Grada Zrenjanina.

Članica ove Radne grupe, Ljuba Travica, najavila je da će u znak podrške ovoj kampanji, rasveta na Malom mostu biti u narandžastoj boji koja je simbol svesti, svetle budućnosti i optimizma.

– Pozivamo i ostale institucije da se pridruže ovoj kampanji i da objekti u našoj lokalnoj samoupravi budu osvetljeni takođe u narandžastoj boji, rekla je Travica.

Fordomanija

Pozvani su i svi zainteresovani da dođu 27. novembra na Mali most kako bi okupljanjem simbolično pružili podršku žrtvama nasilja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Cilj kampanje je podizanje svesti o ovom velikom društvenom problemu i preduzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama.

– Grad Zrenjanin je potpisnik Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Potpisivanjem povelje grad je prihvatio da razvije i da usvoji akcioni plan rodne ravnopravnosti i da ga primenjuje. Jedan od prioriteta jeste sprečavanje nasilja nad ženama što podrazumeva i bezbednost ranjivih grupa – žena, dece i starih osoba. Grad Zrenjanin priznaje pravo svake žene i muškarca na slobodu kretanja, kao i pravo da se osećaju sigurno kako privatno, tako i u javnom sektoru. Rodna ravnopravnost danas više nije stav jednog lica, to je sada i nauka i znanje, podsetila je Ljiljana Lazarević, koordinatorka za rodnu ravnopravnost i multisektorsku saradnju za prevenciju sprečavanja nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Zrenjanin je svojom borbom protiv nasilja nad ženama kroz multisektorsku saradnju, postao prepoznatljiv u državi, a model koji se u našem gradu primenjuje, zasnovan na uskoj i koordinisanoj saradnji Policijske uprave, tužilaštva, Osnovnog i Prekršajnog suda, Centra za socijalni rad, poslužio je i za izradu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh