I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Jevrejska opština Zrenjanin organizovala 18. Makabijadu

Osamnaesta po redu „Makabijada“ održana je proteklog vikenda na salašu “Debeli lad”, u organizaciji Jevrejske opštine Zrenjanin. Tradicija je da se ova manifestacija uvek realizuje zadnjeg vikenda u junu mesecu. Tokom trajanja “Makabijade” održavaju se sportska takmičenja, za sve uzraste.

Nakon takmičenja se organizuju ručak i druženje uz muziku. Ove godine gosti menifestacije su bili učesnici Specijalne olimpijade u Abu Dabiju.

“Kao i prethodnih godina, uz sportska takmičenja, tradicionalni humus i muziku, Zrenjaninci su ugostili drage prijatelje. Došli su nam gosti iz jevrejskih opština Beograda, Novog Sada, Pančeva, Sombora i Židovske općine Osijek. Dragi gosti su bili i učesnici ovogodišnje Specijalne olimpijade u Abu Dabiju iz Zrenjanina, sa našim članom i organizatorom Borislavom Nuhanovićem. U pauzi takmičenja, premijerno je prikazan dokumentarni film “18 godina Makabijade”. Reditelj filma je upravo Borislav Nuhanović, a u pisanju scenarija pomogli su mu Vladimir Arsenić i Mia Nuhanović. Producent filma i pokretač svih naših aktivnosti je Ljiljana Popov, predsednica JO Zrenjanin.” – izjavila je članica Ivana Kukolj Solarov.

PerSu marketi

Kakva je manifestacija “Makabijada”?

“Makabijada” je priredba na kojoj se okupljaju Jevreji sportisti, da bi se takmičili u svim vrstama sporta i veština. To je jevrejska olimpijada, koja je naziv dobila po slavnoj jevrejskoj vladarskoj porodici Makabejaca, iz II veka p.n.e.  Zrenjaninska Makabijada već 18 godina okuplja takmičare iz zemlje i regiona. Kroz sportske aktivnosti prilagođene svim uzrastima, trudi se da održi duh dobrog zdravlja i jevrejskog zajedništva.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kako i kada je nastala zrenjaninska “Makabijada”?

Sada već davne 2001. godine grupa  iz Jevrejske opštine Zrenjanin, predvođena tadašnjom predsednicom Lidijom Petrović, i članovima Erneom Švanom i Cvetkom Grujićem, odlučila je da pokrene Jevrejske sportske igre, koje postoje u svim jevrejskim zajednicama u svetu.

“Još od revitalizacije Jevrejske opštine Zrenjanin 1994. godine, ideja “Makabijade” je sazrevala. Otežane društvene okolnosti nisu išle na ruku onima koji su hteli da sport, viteštvo i druženje pobede. U jesen 2001. godine su se složile kockice. Sve je bilo spremno da se održi prva “Makabijada”, pod pokroviteljstvom Saveza jevrejskih opština Srbije i JDC-a. Prva “Makabijada“ kojoj je  prisustvovalo svega nekoliko opština, održana je na popularnom izletištu na reci Tisi. Već nakon prve godine, pokazalo se da je ova ideja pun pogodak. Usledili su pozivi i opštinama iz nekadašnjeg Saveza jevrejskih opština Jugoslavije. Na drugoj Makabijadi, održanoj na istom mestu, gostovali su i članovi Jevrejske opštine Sarajevo, zatim i prijatelji iz Zagreba, Splita, Osijeka, Skoplja…”- naveo je član JO Zrenjanin Borislav Nuhanović

Od treće godine održavanja, “Makabijada” postaje tradicionalna manifestacija

Makabijada je tada zabeležena u kalendar ne samo Jevrejske opštine Zrenjanin, nego i Saveza, i svih opština koje ga čine. Poslednji vikend u junu, kada se Makabijada tradicionalno održava, postao je jedan od najvažnijih datuma u Savezu jevrejskih opština Srbije, ali i među Jevrejima širom bivše Jugoslavije.

“Sportska takmičenja su naizgled u drugom planu. Lepo je videti ekipe podeljene po uzrastima i po polu, kako se bore za svoju opštinu. Nadmeću se u fer i sportskom duhu, protiv svojih prijatelja iz drugih opština. Zahvaljujući profesionalnim sudijama koje je predvodio Erne Švan, atletski sudija svetskog renomea, ni u trenutku se regularnost takmičenja nije dovodila u pitanje. Borbe su „bespoštedne“, i prestiž je osvojiti prelazni pehar “Makabijade”, koji se svake godine seli kod pobednika. Zrenjaninci kao domaćini, mogu da se pohvale sa najviše osvojenih pehara, premda po broju članova spadaju u manje opštine. Nakon  takmičenja uvek sledi prijatan popodnevni program, dodela medalja, ručak, muzika, ples. “Makabijada” je prilika da se Jevreji Srbije i bivše Jugoslavije sretnu, ispričaju, druže, razmene iskustva, da se članovi porodica povežu. U najboljem duhu zajedništva i prijateljstva gosti odlaze u želji da se što pre vrate.”- istakao je član Jevrejske opštine Zrenjanin Vladimir Arsenić

Organizacija „Makabijade“

“Posmatrač sa strane rekao bi da sve oko “Makabijade” teče glatko, da je svaki šraf u tom mehanizmu na svom mestu. Od trenutka dolaska na lokaciju, koje su se menjale, sve do polaska kući, ne postoji ni jedan problem. Međutim, zaboravlja se koliki trud mora da bude uložen da bi sve bilo upravo tako. Veliki broj ljudi broji tim koji sprema “Makabijadu”, i vodi računa da ništa ne fali. Vode računa da su takmičenja besprekorna, majce na štandovima, krofne i humus sveži, medalje i pehari na mestu, konačno da smo svi veseli i srećni. Taj nevidljivi tim koji se za ovih osamnaest godina i sam menjao, dopunjavao, podmlađivao, čine članovi Jevrejske opštine Zrenjanin. Na čelu su predsednica, potpredsednik i organizator sportskog dela, bez obzira ko obavlja te funkcije. Veliki deo tima radi potpuno volonterski, iz čiste ljubavi i osećanja ponosa, što mogu da organizuju ovako velelepan događaj.”- izjavio je Arsenić

“Imamo priliku da najmlađe generacije stasaju uz “Makabijadu”, da se na njoj takmiče i druže. Ona je jedna od karika u lancu potvrde njihovog identiteta, koji se zasniva na zajedništvu i poštovanju. Osamnaest godina dovelo je i do toga da se generacije rađaju i stasavaju sa svešću o nečemu što već postoji kao važna i nezaobilazna stanica na njihovom putu, da postanu uvaženi članovi ne samo naše, nego i svake zajednice. Osamnaest godina je zrelost koju je pokazala Jevrejska opština Zrenjanin. Ona je ispit koji je uspešno položen toliko puta, da “Makabijadu” sad već svi podrazumevaju. Pomeraju godišnje odmore zbog nje i beleže je velikim slovima u svom rasporedu. Osamnaest godina, konačno, obavezuju na novih osmanaest, pedeset, sto. Obavezuju na trajanje i istrajavanje, bez obzira koliko bili teški uslovi pod kojima se “Makabijada” iznova stvara.” – sa ponosom je istakao Borislav Nuhanović.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh