I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Okićeno Majsko drvo – simbol mladosti, proleća i radosti (10 slika)

Tradicionalnim podizanjem majskog drveta, meštani Mesne zajednice Mužlja i ove godine su uz pesme i igre pozdravili dolazak proleća i odlazak duge i hladne zime.

Majsko drvo koje simbolizuju rođenje i buđenje prirode, kiti se maramama raznih boja, cvećem, bocama vina i rakije. Pored toga,  na drvetu se po običaju ivek nadju i obeležja lokalnih organizacija, udruženja, zanatlija ili znamenitih porodica.

I Taxi Zrenjanin

Stariji meštani za naš portal kažu da “ onoliko koliko marama i cveća ima na drvetu, toliko venčanja i dece treba da bude tokom cele godine“. Nekada su mladići tokom poslednje aprilske večeri odlazili u šumu i iz nje donosili najlepše drvo, koje bi postavili ispred kuće one devojke koja je spremna za udaju ili kojoj su se udvarali. To drvo je stajalo tamo mesec dana, odnosno do njegovog rušenja“.

Čuvajući i negujući ovu tradiciju, u Mužlji su i ove godine podignuta četiri majska drveta i to u ulicama Oslobođenja i Munkači Mihalja, u dvorištu Doma penzionera, kao i ispred Kulturno-umetničkog društva Petefi Šandor“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh