I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Majka i beba zbrinute, K. D. uhapšen zbog nasilja u porodici

Društvene mreže sinoć je preplavila vest da je majka sa bebom provela noć na autobuskoj stanici u Zrenjaninu, jer ih je nevenčani suprug žene izbacio iz kuće. Navodno, do tada niko ženi i bebi nije hteo da pomogne. Video zapis emitovan uživo na Fejsbuku u kojem se pozivaju sugrađani da pomognu video je veliki broj ljudi od kojih je dosta njih došlo na autobusku stanicu. Odmah su odreagovale i nadležne institucije. U Policijskoj upravi Zrenjaninu našem portalu je potvrđeno je da je nevenčani suprug uhapšen zbog nasilja u porodici. Žena i dete smešteni su u Sigurnu kuću. 

Vest da majci sa bebom navodno ni policija ni Centar za socijalni rad nisu hteli da pomognu, iako su u sred zime izbačene iz kuće, proširila se neverovatnom brzinom po društvenim mrežama. Dosta sugrađana odmah je odreagovalo tako što je došlo na autobusku stanicu sa željom da pomognu ženi i bebi. Zrenjaninka koja je emitovala video uživo kaže da je bilo onih koji su sa sobom doneli garderobu za ženu i dete. Takođe, obezbeđene su i osnovne životne namirnice. Dodaje i da su i policija i Centar za socijalni rad ubrzo nakon toga preduzeli određene mere.

Žena je najpre odbila da prijavi nevenčanog supruga za nasilje u porodici, a potom je on uhapšen 

U Policijskoj upravi u Zrenjaninu kažu da su pripadnici ove institucije odmah po saznanju o događaju došli na autobusku stanicu u Zrenjaninu. Tu su zatekli dvadesetdevetogodišnju ženu sa dvogodišnjim detetom.

I Taxi Zrenjanin

„Ona u tom momentu nije htela da razgovara sa policijskim službenicima, niti da prijavi nevenčanog supruga za nasilje u porodici. Policija je o tome, po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, obavestila policijskog službenika sertifikovanog za slučajeve nasilja u porodici. On je sa njom ipak uspeo da obavi razgovor. Policija i radnici Centra za socijalni rad predložili su joj da je odmah smeste u Sigurnu kuću u Zrenjaninu. To je ona na kraju prihvatila. Takođe, pripadnici policije potom su uhapsili njenog nevenčanog supruga K. D. (1987), osumnjičenog da je ženu i dete 14.  januara, u kasnim večernjim satima, izbacio na ulicu. Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, K. D. je određeno zadržavanje do 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici“, navodi se u saopštenju PU Zrenjanin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Takođe, po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici K. D. je izrečena i hitna mera zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom od 48 sati. Na predlog nadležnog tužioca, Osnovni sud ju je produžio na 30 dana. Napominjemo da su policija i radnici Centra za socijalni rad odmah postupali po dobijenoj prijavi. Tako da nije tačno da se oštećena ili neko drugi prethodno obraćao policiji i da policija na mesto događaja nije izašla odmah“, stoji još u saopštenju.

 

Policija postupa po svakoj prijavi nasilja u porodici

U policiji objašnjavaju i da pripadnici policije, po svakoj dobijenoj prijavi o nasilju u porodici, odmah izlaze na mesto događaja. Obavljaju razgovor sa mogućim učiniocem, žrtvom i eventualnim svedocima. O svim prikupljenim podacima obaveštavaju policijskog službenika sertifikovanog za postupanje u slučajevima porodičnog nasilja. On o tome obaveštava Centar za socijlani rad i nadležno tužilaštvo. Tužilac procenjuje da li u konkretnom slučaju ima elemenata krivičnog dela. Ukoliko ima odlučuje da li će se krivična prijava protiv osumnjičenog podneti u redovnom postupku ili će se opredeliti za zadržavanje kada su ispunjeni zakonom predviđeni uslovi.

„Nezavisno od toga da li u prijavljenom slučaju nasilja u porodici ima elemenata krivičnog dela ili ne, nadležni policijski službenik primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, odnosno vrši procenu rizika od porodičnog nasilja. Ukoliko utvrdi postojanje takvog rizika, može izreći jednu ili obe hitne mere, o kojima odmah obaveštava nadležnog tužioca, Centar za socijalni rad i Grupu za koordinaciju i saradnju. Svaka od institucija koje su uključene u rešavanje problema porodičnog nasilja nadležna je da pomogne žrtvi, što se u svakom pojedinačnom slučaju i čini. Na području Policijske uprave u Zrenjaninu formirana je i Grupa za koordinaciju, koju čine predstavnici policije, tužilaštva, Centra za socijalni rad, a po potrebi i stručna lica iz drugih institucija iz oblasti dečije, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i druge. Ovaj tim razmatra pojedinačne slučajeve nasilja u porodici i donosi individualne planove zaštite i podrške žrtvi“, navedeno je u saopštenju.

Majka i beba su privremeno bile smeštene u Sigurnu kuću u Zrenjaninu

I u Centru za socijalni rad potvrđeno nam je da su njihovi radnici preduzeli sve radnje iz svoje nadležnosti čim su dobili saznanja da je majci sa bebom pomoć neophodna. Mobilni tim odmah je izašao na teren.

“Majka sa detetom se obratila Policijskoj upravi Zrenjanin, nakon čega je kontaktiran Centar za socijalni rad Zrenjanin. Mi smo majku i dete sinoć zbrinuli i obezbedili im smeštaj u zrenjaninskoj Sigurnoj kući. Tu su bile smeštene sve dok nisu došli radnici Centra za socijalni rad iz Čoke, koji su nadležni za njih i koji su preuzeli dalje staranje o njima”, kaže Olivera Lisica, direktorka zrenjaninskog Centra za socijalni rad.

U ovom trenutku najvažnije je da su majka i beba zbrinute. Takođe, potvrdilo se po ko zna koji put da su Zrenjaninci uvek spremni da pomognu onima kojima je pomoć neophodna.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh