I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Mađarski specijaliteti, folklorni nastupi i programi za decu obeležili ovogodišnji Buč u Mužlji (FOTO)

Naseljeno mesto Mužlja, koje vekovima unazad važi za mesto sa najviše stanovnika mađarske nacionalnosti u Banatu, i čiji status je tokom istorije više puta menjan, nadaleko je poznato po više od 20 civilnih organizacija i udruženja, čiji članovi decenijama verno čuvaju i neguju tradiciju i običaje ovdašnjih meštana.

Upravo su članovi ovih organizacija, zajedno sa Savetom Mesne zajednice, i ove godine pripremili bogat, zanimljiv i raznovrsan program za  proslavu Dana sela, tradicionalnog i veoma posećenog Mužljanskog Buča.

I Taxi Zrenjanin

Prvog dana proslave na terenu Sportskog centra „Lehel“ odigran je jedan rukometni, prijateljski turnir, u okviru kog aysu „snage“ odmerile mlade i talentovane igračice domaćina Ženskog Rukometnog Kluba „Lehel“ i gostujuće ekipe iz Sečnja i Zrenjanina.

Rezultat je svakako bio u drugom planu, međutim igračice su pokazale veliku požrtvovanost i dokazale da se upravo među njima nalaze one rukometašice, koje će u budućnosti sa ponosom nositi dres reprezentacije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nakon toga je u prostorijama Kluba Žena otvorena tradicionalna, takozvana „zajednička“ izložba članova Kluba slikara amatera, Kluba Žena i nekoliko samostalnih izlagača. Posetioci su tokom tri dana manifestacije mogli da pogledaju savesno čuvane ručne radove naših baka, najnovije rukotvorine ovdašnjih domaćica, umetnička dela slikara amatera…

Najveću pažnju i ove godine su privukle lutke Margitke Tadejin, obučene u mađarsku i srpsku nacionalnu nošnju.

U večernjim satima održan je i koncert ozbiljne muzike u Katoličkoj crkvi, u okviru kojeg su nastupili Ana Aleksić Šajrer, Marta Ronto i Tibor Šiveg.

ODRŽANA TAKMIČENJA U KUVANJU PILEĆEG I OVČIJEG PAPRIKAŠA, URUČENA PRIZNANJA ZASLUŽNIM MEŠTANIMA, KULTURNO-UMETNIČKI PROGRAM…

Drugog dana Buča članovi Udruženja negovatelja starih običaja „RÉMUSZ” i Fudbalskog Kluba „Lehel” organizovali su takmičenja u kuvanju pilećeg i ovčijeg paprikaša.

Za oba kulinarska nadmetanja prijavilo se blizu 20 ekipa iz okolnih naselja i Mužlje. Oni su za naš portal istakli, da za dobar paprikaš ne postoji posebna tajna – potrebni su isključivo domaći začini, meso odličnog kvaliteta, domaća paprika i godine iskustva.

Nakon proglašenja pobednika, najboljima su uručene i vredne nagrade.

U velikoj sali KUD „Petefi Šandor“ održana je svečana sednica Saveta Mesne zajednice, u okviru koje su zaslužnim meštanima dodeljene zahvalnice za njihov dugogodišnji rad i doprinos razvoju ovog naselja.

Zahvalnice su dobili Julija Horvat, Nataša Dabić, Veronika Kardoš, Eržebet Palatinuš, Marija Tot, Hela Stojko, Ilona Duga, Eržebet Gera, Lajoš Borbelj, Peter Mikloš, Jožef Balo, Atila Lacko, Andraš Čorba, Karolj Salma, Tibor Katai, Ištvan Biro, Ištvan Kendereši i Tivadar Borbelj.

Posebna zahvalnica uručena je Jožefu Leleu, negovatelju folklorne muzike na citri, nedavnom dobitniku prestižne nagrade „Majstor narodne umetnosti“ koju dodeljuje država Mađarska.

Pred publikom na bini pored zgrade Mesne zajednice folklornim pesmama, plesom, recitacijama i zanimljivom predstavom nastupili su gostujuća društva iz Pačira, Torde, Nove Crnje i Mihajlova, kao i domaćini, članovi više sekcija KUD „Petefi Šandor“, a u večernjim satima održani su i koncerti na otvorenom.

Poslednjeg dana proslave najmlađima je, zahvaljujući Klubu slikara amatera, organizovano je slikanje na otvorenom na velikom platnu.

U okviru trodnevne manifestacije „Mužljanski Buč“, održano je i nekoliko prvenstvenih i prijateljskih utakmica i turnira u fudbalu za najmlađe i starije, a volonteri Osnovne organizacije Crvenog krsta Mužlja su uz pomoć i podršku Odbora za socijalna pitanja Saveta Mesne zajednice i Crvenog krsta Zrenjanin, podelili nekoliko paketa namirnica nekoliko starim, bolesnim i nemoćnim meštanima ovog naseljenog mesta.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh