I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Lukino Selo: Paradajz od 830 grama proglašen za najveći povrtarski plod

Paradajz težine 830 grama uzgajan u bašti Julijana Magde, proglašen je za najveći povrtarski plod na ovogodišnjoj tradicionalnoj manifestaciji „Dan paradajza“, koji se četrnaesti put uspešno organizuje u naseljenom mestu Lukino Selo.

Prema rečima Šandora Balanjija, predsednika Udruženja negovatelja starih običaja i zaštitnika životne sredina „Belo jezero“, cilj ove manifestacije jeste predstavljanje povrtarskih proizvoda i profesija, koje se uče celog života, kao i očuvanje starih sorti paradajza sa posebnim ukusom.

Fordomanija

-Manifestacija doprinosi razvoju izletničkog i seoskog turizma, a pošto se održava početkom septembra, daje doprinos i produžetku sezone svežeg paradajza, jer se ova namirnica traži i do kasne jeseni. Ovaj događaj je pogodan trenutak da se proizvođači iz Vojvodine i susednih zemalja sretnu u nadi da će se ostvariti i neki zajednički projekti u oblasti prekograničnih saradnji i da će zahvaljujući tome Lukino Selo postati centar okupljanja povrtara – istakao je Balanji.

Događaj je svečano otvorio zamenik Pokrajinskog sekretara za poljopvrivredu, Robert Otot, nakon čega je  usledilo takmičenje za izbor najukusnijeg svežeg, kuvanog i najvećeg paradajza. Članovi žirija su tokom ocenjivanja posebnu pažnju obratili na boju, ukus i začinjenost ubranog ploda.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U kategoriji najukusnijeg svežeg paradajza nagrade su osvojili Anuš Šimon, Ištvan Kuruc i Magdolna Halai. Za najukusnije kuvane proizvode nagrade su dobili Marta Matijević, Marija Pap i Anuš Šimon, dok su vlasnici najvećih plodova ove godine Julijan Magda, Zora Matijević i Janoš Tiri.

14. „Dan paradajza“ je održan u sklopu proslave dana sela, u okviru kojeg je organizovana svečana sednica Saveta Mesne zajednice, ali i takmičenje u kuvanju riblje čorbe, branje paradajza bičevima, izložba radova slikara amatera, te misa u tamošnjoj Katoličkoj crkvi.

Manifestacija je realizovana uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Fondacije „Szekeres László“ i bratskog naselja Berekfürdő.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh