I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Najnovije vesti

Lopovi za šest meseci ukrali 89 šaht poklopaca

Krađa poklopaca i ramova kojima se zatvaraju šahtovi predstavlja veliki gradski problem.

Iako je finansijska šteta velika, daleko je ozbiljnije to što lopovi krađom poklopca direktno ugrožavaju bezbednost pešaka, vozača i samih vozila.

saht

U preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ koje je nadležno za održavanje elemenata kojim se zatvaraju šahtovi, kažu da je ovo veliki problem koji se neprestano ponavlja jer kazne za počinioce nisu nimalo oštre.

I Taxi Zrenjanin

– Naše preduzeće iz sopstvenih sredstava vrši održavanje rešetki, ramova i poklopaca. U prvih šest meseci imali smo 89 oštećenih ramova i poklopaca, što nas je koštalo skoro 400.000 dinara. U istom periodu, „Vodovod“ je podneo krivične prijave protiv NN lica za krađu 19 slivičnih rešetki i za krađu 15 poklopaca šahtova raznih dimenzija. Procenjena šteta iznosi 143.300,00 dinara, kaže šef Službe informisanja i poslovnih komunikacja Siniša Gajin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zbog krađe poklopaca, pešaci i vozači se mogu naći i u životnoj opasnosti, a dobit koju lopov ostvari je gotovo mizerna, oko 1500 dinara po elementu.

Ukoliko dođe do situacije da neko lice upadne u šaht i povredi se,  ono ima pravo da tuži „Vodovod i kanalizaciju“.

– Ima takvih slučajeva u toku godine, a odšteta se kreće od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara. Najveći problem u svemu jeste loša kaznena politika, jer sudovi ovakve činove karakterišu kao „sitne kazne“ do 5.000 dinara ili izriču uslovnu kaznu. S jedne strane, odgovornost je velika jer se ugrožava bezbednost građana, a sa druge strane, niske kazne uopšte ne deluju preventivno na one koji se reše da takvo nešto urade, priča Gajin.

Osobe uhvaćene u krađi šahtova uglavnom dobijaju uslovne kazne, a „Vodovod i kanalizacija“ ima pravo da ih tuži za materijalnu štetu prouzrokovanu krađom, što je uglavnom nemoguće jer počinioci nemaju imovinu.

KOMPLIKOVANA PROCEDURA KOD ZAMENE ŠAHT POKLOPACA

Oštećenja šaht poklopaca česta su na prometnim gradskim saobraćajnicama gde dolazi do ulegnuća u odnosu na nivo puta.

– Problem imamo na putevima kategorije prvog i drugog reda jer su oni pod ingerencijom države. Kada dođemo u situaciju da je neophodno promeniti šaht, potrebno je da uradimo Elaborat regulacije saobraćaja koji sadrži obimnu dokumentaciju o tome kada će vršiti radovi, do kada će trajati, ko može da bude prisutan na mestu izvođenja radova, a uz sve to, pripadnici policije moraju da obezbeđuju mesto u toku zamene elemenata nad šahtom. Kada izradimo Elaborat i prikupimo dokumenatciju, traži se saglasnost nadležnih republičkih institucija. U ulici Nikole Pašića imamo situaciju da je šaht upao, a da odobrenje čekamo već šest meseci koliko je prošlo od kada smo podneli zahtev, kažu u „Vodovodu i kanalizaciji“.

Iz ovog preduzeća apeluju na građane da krađu ili oštećenje poklopaca mogu prijaviti pozivanjem broja 534-097

Foto: subotica.com

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh