I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Likvidacija brodogradilišta „Begej“ ?

Brodogradilište „Begej“ korak je bliže nestanku sa zrenjaninske privredne scene, piše novosadski Dnevnik. Holandski vlasnik nekada jednog od najvećih izvoznika u srednjem Banatu doneo je odluku o likvidaciji fabrike, sa čime radnici nikako ne mogu da se slože. Oni su zatražili da se lokalna samouprava hitno angažuje kako bi brodogradilište bilo spašeno, a početni korak, kako smatraju, trebalo bi da bude poništavanje privatizacije.

-Upoznali smo predstavnike Gradske uprave sa situacijom u kojoj se nalazimo, a to je gubitak posla i gašenje preduzeća koje je do skoro dobro radilo. Mora se brzo delovati jer je u firmi pokrenuta likvidacija – rekao je za „Dnevnik“ predsednik podružnice Sindikata industrijskih radnika Vojvodine u brodogradilištu Jovica Lujanov.

Raskid kupoprodajnog ugovora sa holandskim investitorom mogao bi dovesti do toga da “Begej” preuzme drugo zrenjaninsko brodogradilište “Shipyard Bomex 4M” čiji je vlasnik Milan Bjelić o tome nedavno upoznao ministra ekonomije Mlađana Dinkića, napominjući da je njegova kompanija uz “Begej” spremna da preuzme još jedno ili dva brodogradilišta u Srbiji i u njima pokrene proizvodnju, ali samo pod uslovom da država pomogne jer, zbog specifičnosti vezane za brodogradnju, firma ima problem sa likvidnošću i finansiranjem.

U međuvremenu, stečajni upravnik “Begeja” Nebojša Rako poštom je već počeo da šalje otkaze brodograditeljima. Podsećanja radi, radnici su najpre poslati na plaćeno odsustvo  a zatim na prinudne godišnje odmore. Proizvodnja je obustavljena 9.jula, a kada su čuli da se imovina firme rasprodaje, prošlog meseca su spontano organizovali štrajk i pokušali to da spreče, ali im je bio zabranjen  ulazak u fabrički krug.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Podsećamo da je ovo preduzeće pre dve godine bilo najbolje brodogradilište u Srbiji i peti po redu izvoznik u Vojvodini.

Izvor : “Dnevnik” Ž.Balaban, I love Zrenjanin

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh