I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Poljoprivrednici neće učestvovati na licitaciji za državno poljoprivredno zemljište?

Iako je za poljoprivrednike proizvodna godina odavno počela, u Zrenjaninu još nije održana licitacija za državno poljoprivredno zemljište. Većina proizvođača se ozbiljno dvoumi da li uopšte da učestvuje na nadmetanju kada ono bude održavano. Dosta njih je već odustalo od licitacije. Tvrde da tako kasni ulazak u posed nije ekonomski isplativ. Nadležni uveravaju da će se licitacija održati u narednih desetak dana.

Posle loše poljoprivredne godine koju su imali 2017., proizvođači iz Zrenjanina i okoline kažu da im ni ova nova proizvodna godina ne daje velike nade. Mnogi će obrađivati manje površine nego ranije, jer licitacija za državno poljoprivredno zemljište nije održana.

“Što se tiče licitacije, do sada još nije raspisan ni konkurs. Kada bude izašao javni oglas treba da prođe minimum dve nedelje do održavanja licitacije. Tako da licitacija neće biti održana najmanje za tri nedelje. Većina poljoprivrednika misli da najverovatnije neće ulaziti u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, ali ne možemo to da tvrdimo za sve proizvođače, zato što ima poljoprivrednika koji nisu članovi nijednog udruženja. Realno, najveći deo nas misli da nema neke opravdane računice da se ovako kasno ulazi u posed, jer što su to jako kasni rokovi za pripremu zemljišta, pogotovo što u njemu ima malo vlage. Tako da je teško računati da bi tu mogao da se ostvari neki “normalan” rod, šta god da se poseje. Ipak, ponavljam, ne znači da se neki poljoprivrednik neće zaleteti i izlicitirati to zemljište”, kaže Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

PerSu marketi

“Šta posejati kada dobijete zemlju u martu? I to na njivi koja nije obrađena, koja nije uzorana. To je preveliki rizik. Tu može da ne bude ništa. A pare se ulažu u zakup, seme, đubrivo… I to posle onakve godine koja je bila prošle godine. To je katastrofa”, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Licitacija za državno poljoprivredno zemljište uvek se održava kasno

Ovo nije prvi put da se licitacija za državno poljoprivredno zemljište održava kasno. I to jeste jedan od ozbiljnijih problema, ističu proizvođači.

Prošle godine je licitacija bila pred samu novu godinu, krajem decembra. I godinu dana ranije je licitacija bila u decembru. I tako već pet godina unazad. Tako ne možete da sejete pšenicu. Uz to, zemljište se daje u zakup samo na godinu dana. Obrazloženje je da će doći neki investitor. Kao da neko sistematski uništava nas male proizvođače. Svake godine se žalimo i objašnjavamo zašto nije dobro da se licitacija kasno održava, ali niko to ne sluša. Nije to problem samo ove godine”, kaže Kleut.

I ove, ali i naredne godine na teritoriji grada Zrenjanin smanjiće se površine državnog poljoprivrednog zemljišta koje će se davati poljoprivrednicima na licitaciji.

“Mi imamo ozbiljan problem. U nekoliko sela neće ni biti zemljišta da se licitira, jer je ono dato investitorima na 30 godina. Samo Food planetu je dato zemljište u Perlezu, Kleku, Stajićevu i Orlovatu. I tu već ove godine nema zemljišta za male proizvođače. Za godinu dana neće biti državnog poljoprivrednog zemljišta za licitaciju ni u Despotovcu, Lazarevu, Botošu ako se ostvare planovi da kompanija Tenis dođe. Pošto je naša žalba odbačena, sada ćemo podneti tužbu. Pokrećemo upravni spor, protiv pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, jer mislimo da nisu ispunjeni zakonski uslovi da se tim investitorima da zemljište. Mislimo da je to njima bespravno dato u zakup”, objašnjava naš sagovornik.

Ove godine će na licitaciji u Zrenjaninu biti ponuđeno oko 14.000 hektara državnog poljorivrednog zemljišta. Nadmetanje bi trebalo da se održi u narednih desetak dana, tvrdi Stojan Kralj, šef odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj gradske uprave Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh