I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Licitacija poljoprivrednog zemljišta – ratarima na raspolaganju 12500 hektara

U Zrenjaninu se do kraja nedelje održava prvi krug licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta.

Poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju je blizu 12500 hektara zemljišta u 27 katastarskih opština. Usled vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije virusa korona licitacija se po prvi put održava u neobičnim i za ovu situaciju prilagođenim uslovima – na gradskom stadionu. Uslove su propisali kako Vlada Republike Srbije tako i Štab za vanredne situacije.

Na zapadnu tribinu ovog stadiona jutros su mogli  da pristupe samo oni koji su se prethodno prijavili i koji su na ulazu prošli obaveznu dezinfekciju te uz nošenje maski i rukavica.

I Taxi Zrenjanin

Učesnici licitacija morali su na tribinama da drže i propisani razmak od najmanje 2 metra

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Poljoprivrednici iz katastarske opštine Banatski Despotovac za koje je bio rezervisan prvi termin izrazili su negodovanje dobijenim površinama pa su i pre samog početka napustili licitaciju.

– Od 750 hektara koliko pripada ovoj katastarskoj opštini, nama ratarima ostavljeno je svega 30-tak hektara i to zemlje veoma loše klase, pete ili šeste.  Ostala zemlja podeljena je stočarima i to iz drugih katastarskih opština, ne znamo po kom osnovu. U našem mestu živi 20-tak mladih poljoprivrednika koji žive isključivo od ratarstva. Zato smo odlučili da licitaciju bojkotujemo, a preostale oranice nek obrađuje opština – izjavio je Duško Vučen poljoprivrednik iz Banatskog Despotovca.

Duško Vučen

Stojan Kralj

Ratari iz Botoša takođe nisu učestvovali u licitaciji jer kako navode nije dovršen proces komasacije. Za površine u Ečki i Čenti prijavio se tek po jedan poljoprivrednik.

– Zemlja koja nije izlicitirana u prvom, naći če se u drugom krugu. Prvi krug licitacija traje do 3. aprila. Ovo je bio prvi put u istoriji da se licitacija održava na otvorenom prostoru. Ukoliko vremenske prilike narednih dana budu lošije licitacije će se održavati na istom mestu ali kod novinarskih loža – izjavio je Stojan Kralj šef odseka za poljoprivredu Gradske uprave Zrenjanin.

Prolećna setva treba da se obavi na blizu 185 000 hektara u srednjem Banatu od ukupnih 240 000 hektara oranica. Jesenas je pšenica posejana na 50 000 hektara, ječam na 5000, a uljana repica na 2500 hektara.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh