I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Letnje radno vreme Narodnog muzeja

Narodni muzej Zrenjanin radiće po izmenjenom, letnjem radnom vremenu koje će biti u primeni do 1. septembra.

U periodu od 2. jula do 31. avgusta 2018. godine izložbeni saloni radnim danima biće otvoreni od 9 do 13 sati i od 17 do 21 sat, dok će subotom raditi od 9 do 13 časova. Radno vreme stalne postavke ostaje nepromenjeno, radnim danima od 8:30 do 19 časova, a subotom od 8:30 do 12:30 časova.

 

I Taxi Zrenjanin

IZLOŽBENI  SALONI

  • RADNIM DANOM: 9 – 13 i 17 – 21h
  • SUBOTOM: 9 – 13h

STALNA POSTAVKA

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

RADNIM DANOM: 8:30 – 19h

SUBOTOM: 8:30 – 12:30h

 

Aktuelne postavke:

Aleksandar Đonović iz kolekcije Kerčov

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin do sredine jula biće otvorena izložba radova slikara Aleksandra Đonovića iz kolekcije Kerčov. Izložba obuhvata 50 radova, a autor izložbe i priređivač teksta kataloga je Biljana Dimkić Krčmar, kustos – istoričar umetnosti zrenjaninskog Muzeja.
Svoju kolekciju Miroslav Kerčov formira delima umetnika iz Vojvodine, a vremenom je proširuje značajnim imenima srpskog slikarstva. Prvi put otvorio je vrata svoje kolekcije za širu javnost 2017. godine izložbom radova Radiše Lucića u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović“ u Zrenjaninu, a potom je uz njegovu finansijsku podršku Savremena galerija Zrenjanin iste godine upriličila izložbu grafika Ljubomira Kokotovića. Aleksandar Đonović rođen je 3. aprila 1931. godine u Velesu. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Marka Čelebonovića završava kao jedan od najvrednijih studenata. Vraća se u Aranđelovac gde jedno vreme radi kao profesor likovnog u gimnaziji, pa kao direktor Zavičajnog muzeja. Od osnivanja smotre jugoslovenske umetnosti „Mermer i zvuci“, bio je direktor ove manifestacije, sve do smrti. Umro je 6. septembra 1991. godine u Aranđelovcu. Slikarstvo Aleksandra Đonovića može se posmatrati na nekoliko načina, njegova umetnost oličava vreme u kome je stvarao, ali i neka buduća vremena. Pripadao je generaciji slikara koja je našem slikarstvu pokušala da otvori put ka savremenosti, a on sam je uspeo da prevaziđe sva ona neminovna estetička i istorijska ograničenja koja su pred tu generaciju postavljana.

„Zagor iz našeg sokaka“

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin do 20. jula traje izložba crteža grupe od preko osamdeset strip autora iz svih republika i pokrajina bivše Jugoslavije. Neki od njih su Bane Kerac, Sibin Slavković, Pavel Koza, Leonid Pilipović, Istok Sitar, Sabahudin Muranović, Igor Jovčevski i drugi, a takođe su obuhvaćeni i zrenjaninski strip autori Stevan Subić, Vladan Nikolić i Branko Đukić. Zbirka crteža nastala je zahvaljujući ideji Miodraga Ivanovića Mikice i dobroj volji strip crtača sa ovih prostora u poslednje 4 godine. Originalne italijanske table i ostali kolekcionarski eksponati deo su kolekcije Andjelt, Andjel Svetozara iz Zrenjanina. Izložbu posebno zanimljivom i vrednom viđenja čine originalne strip table četrnaest italijanskih autora kao što su Galieno Feri, Franko Donateli, Frančesko Gamba, Marko Toričeli… takođe su izložene i različite retke „relikvije“ iz sveta strip kolekcionarstva. Kustos izložbe je Dušan Marinković.

Stalna postavka:

Podsećamo i na našu stalnu postavku. Na prvom spratu Muzeja predstavljene su Zbirka likovne umetnosti, koja je jedna od najvrednijih zbirki u Vojvodini sa delima od XVIII do sredine XX veka, kao i postavka primenjene umetnosti, koja donosi presek građanskog enterijera u vremenskom rasponu od XVIII do kraja XIX veka. Na drugom spratu publika može da pogleda postavke Prirodnjačkog, Arheološkog, Istorijskog i Etnološkog odeljenje. Postavka Prirodnjačkog odeljenja se sastoji od dioramskog prikaza živog sveta Banata i trodimenzionalne postavke fosilnih ostataka. Arheološko odeljenje hronološki predstavlja period od 6.400 godine pre naše ere do srednjeg veka. Istorijsko odeljenje čine zbirke starije i novije istorije, kao i Soba istorije sporta (na prvom spratu). Etnološko odeljenje prezentuje, između ostalog, enterijere i nošnje naroda i narodnosti Srednjeg Banata. Stalna postavka Muzeja ima površinu od 1200 m2.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh